Senest opdateret:
18. maj 2003 kl. 20:33

Nyheder Artikler Resultater Referater Mailing-service Guide Sæsonplan Foreninger LinksReady Eddie snød favoritterne- Af Filip Zwicky


Sidste år vandt han Dansk 2000 Guineas. Siden da afløste den ene skuffende præstation den anden, og efter at være slået med 20 længder af Easy Boy i Breeders Cup Trial, var der ikke mange der troede på ham. Men han vandt!
For tredje år i træk blev Ernst & Young Dansk Breeders Cup vundet af en outsider, og i 2003 var det Ready Eddies tur til at snyde favoritterne.


Ready Eddie/Troy Pengkerego kæmper for sejren med Easy Boy og Porsa System.
Foto Burt Seeger.

Indtil feltet var 100 meter inde på den lige bane var løbets afvikling lige så forudsigelig som det på forhånd var antaget. Hovman strøg til front indvendigt, fulgt af Porsa System med Easy Boy liggende på spring som tredje-fjerde sammen med The Khamsin. Da feltet nåede opløbet sad Kim Andersen fortsat bomstille på Hovman, mens Gary Hind allerede her var ridende på Porsa System og Nicholas Cordrey trak Easy Boy ud i banen for at gøre klar til angreb. Lige udvendigt for Hovman skød Ready Eddie pludselig frem under Troy Pengkerego, men selv ikke på dette tidspunkt fik Richard Of York-sønnen den fortjente opmærksomhed, idet stort set alle fortsat troede det var mellem de tre forhåndsfavoritter det endelige slag skulle slås.

Hovman var den første der faldt fra, idet han til Kim Andersens store fortvivlelse aldrig skiftede gear og allerede med 200 meter igen reelt var ude af afgørelsen. ”Jeg fik et perfekt løb, og ind på opløbet troede jeg det ville blive en sikker sejr. Hovman var velgående, og først da jeg kunne høre de andres hove bag mig begyndte jeg at tage fat i ham. Men han fandt ingenting og viste store træthedstegn 150 meter fra mål”, forklarede en tydeligt skuffet Kim Andersen efter løbet.

Tilbage til opløbskampen, hvor Ready Eddie på forrygende vis gik en halv længde forbi Porsa System og blev ved med at kæmpe i en sådan grad, at det var umuligt at fange ham. Udvendigt strøg Easy Boy på de allersidste meter forbi Porsa System til andenpladsen, efter at sidstnævntes jockey Gary Hind på tvivlsom vis satte hænderne ned 30 meter fra mål. ”Jeg kunne ikke fange vinderen, og det sidste stykke vej svervede Ready Eddie lidt ud i banen og jeg blev nødt til at tage en smule op i min hest, hvilket kostede andenpladsen”, forklarede Gary Hind. Københavns Galopbanes voldgift valgte ikke at straffe den engelske jockey for den passive ridning, idet rytterens forklaring i en vis grad blev bekræftet af løbsfilmen.


Sejren er i hus - Troy Pengkerego triumferer efter Ready Eddies flotte sejr.
Foto Burt Seeger.

Ingen jockey
Ready Eddies fantastiske sejr i Ernst & Young Dansk Breeders Cup udløste 250.000 kroner i førstepræmie til trekløveret bestående af Nick Elsass, John Jansen og Eddie Skoller, men det store arbejde har hele vejen igennem været styret af dygtige Anne Nimand Jansen, der endnu engang viste at hun forstår at sætte sine heste op til at yde det maksimale. En fantastisk præstation af amatørtræneren, der kun har denne ene hest i sin varetægt.

Op til starterklæringen var Anne Nimand Jansen dog i vanskeligheder, idet hun ikke kunne finde en jockey til Ready Eddie. ” Hans faste makker fra i fjor, Jacob Johansen, er jo fortsat ude med en skade, og jeg vidste simpelthen ikke hvad jeg skulle gøre, idet de etablerede ryttere allerede for længe siden havde ridt i løbet. Til sidst fik jeg fat i Troy Pengkerego, der egentlig stoppede karrieren sidste sæson på grund af problemer med vægten. Troy ville gerne tage chancen, og det er vi alle sammen lykkelige for i dag”.

Ready Eddie er opdrættet på York Stutteri og er efter Richard Of York – No Call, hvilket gør ham halvbror til den svenske derbyvinder Kvicken, 2000 Guineas-vinderen Mr Loophole, samt en række øvrige virkelig dygtige væddeløbere.

Consolation til Red Ember
Dansk Breeders Cup Consolation over 1800 meter med 70.000 kroner i samlet præmiesum sluttede med sikker sejr til Stutteri Bakkehaves Red Ember, der godt hjulpet af engelske Gary Hind sejrede sikkert med en halv længde foran Mongo Jerry/Le Tølbøll og Ram Singh/Kim Andersen. Løbets favorit She’s Anita/Fredrik Johansson sluttede på fjerdepladsen. Red Ember er faldet efter Ballet Prince – Hot Ember, og trænes af Flemming Poulsen på Enghavelyst. Red Ember havde kun vundet en enkelt gang tidligere i karrieren, men han havde en godkendt sæson i fjor hvor det i øvrigt blev til en andenplads i Larch Ærespræmie bag Et Toi Royale. Der var 35.000 kroner i førstepræmie til Red Embers ejere.


Red Ember vinder Breeders Cup Consolation under engelske Gary Hind.
Foto Burt Seeger.

Clouseau igen
I anden afdeling af Træner- og HesteEjerForeningens Grand Prix Serie over 1800 meter passede det hele perfekt for Hanne Bechmann-trænede Clouseau, der med Nicholas Cordrey i bøjlerne førte fra start til mål og sejrede sikkert med en længde foran Mamaia, der i sidste galopspring fravristede andenpladsen fra totalisatorfavoritten Kildrummy. Dermed er både Clouseau, Mamaia og Kildrummy startforpligtiget i Grand Prix-seriens finale den 6. juni, mens Pal Of Mine i form af sin fjerdeplads kan starte hvis kredsen omkring ham ønsker det. Der var 15.000 kroner i førstepræmie til Clouseaus ejere Bechmann, Poulsen og Schougaard.


Clouseau/Nicholas Cordrey vinder en sikker sejr før udvendige Mamaia og indvendige Kildrummy.
Foto Burt Seeger.

Ace High vandt Jyllandsløbs Testen
Jyllandsløbs Testen over 2200 meter for de 3-årige heste endte med en let sejr til Lennart Reuterskiöld-trænede Ace High, der for første gang blev redet af Fredrik Johansson. Z’Ore/Manuel Santos gik af sted i et højt tempo rundt tribunesvinget og på bagsiden, men kort inde på den lige bane blev Z’Ore indhentet af favoritten Northern Hawk, der en kort overgang så ud til at kunne afgøre løbet, men Ace High havde meget mere fart i kroppen og gik uden problemer forbi udvendigt i banen. Northern Hawk sluttede på andenpladsen foran en stærkt afsluttende Canadian Classic, der fik en fin sæsondebut efter at have været agterlanterne ind på opløbet. Bologne og Mamonia tog de sidste præmiepenge, mens Z’Ore mistede kræfterne og sluttede sidst.

Royal Mission aflagde maidentitelen
I dagens udgave af 3-års Maidenserien fik Desmond Scarlett-trænede Royal Mission endelig indfriet nogle af de forventninger der har været til ham siden han var unghest. Som lillebror til New York og Manomission har Royal Mission meget at leve op til, og i sæsonens anden start nedkæmpede den skimle vallak Runaway Bride med en halv længde, mens der var hele seks længder ned til Frisbee på tredjepladsen. Royal Mission ejes af Julie & Nanna Bispelund, der her muligvis har et godt kort til Dansk Derby den 29. juni. Dagens 1600 meter så i hvert fald ud til at være lige det korteste, og med tanke på at storebroderen New York selv sluttede på andenpladsen i Dansk Derby for to år siden, bliver Royal Mission spændende at følge fremover.