Senest opdateret:
29. maj 2002 kl. 13:27

Nyheder Artikler Resultater Referater Debat Guide Mailinglist Sæsonplan Foreninger LinksDen store Champion- Af Filip Zwicky


En solrig søndag i Klampenborg blev klimakset på en flot karriere for træner Desmond Scarlett, da Cut Champion vandt en sikker sejr i den 111. udgave af Dansk Derby. Og den brune Final Appearance-søn var en populær vinder med sin faste makker Nicholas Cordrey i sadlen.

Og netop Nicholas Cordrey kan tilskrives en stor del af æren for Cut Champions derbysejr. For selvfølgelig er Desmond Scarletts grundige forarbejde væsentligt, men Nicholas’ eminente ridt var uden tvivl med til at sikre sejren.


Mens Womanizer lagde ud i et hårdt tempo for Manuel Santos, blev Cut Champion placeret blandt de bageste i feltet. Cordrey sad roligt med hænderne nede og så hele tiden ud til at have check på de øvrige konkurrenter. Da feltet kom ind på den lige bane var staldkammeraterne Monsieur Et Toi og New York helt fremme, og de første 150 meter af opløbet var disse to så godt gående at det lignede et opgør mellem dem. Da der manglede 250 meter kom der så for alvor gang i Cut Champion, som overtog fronten udvendigt for New York og siden sejrede sikkert med en længde. New York holdt med nød og næppe andenpladsen foran en stærkt afsluttende Call Me York, mens Monsieur Et Toi blev fjerde foran Correze.

Således kom både anden-, tredje-, fjerde- og femtehesten fra Søren Jensens stald, og dermed delte de to trænere hele derbyets præmiesum imellem sig - med 400.000 kroner til hver.

Første Derbysejr
For Desmond Scarlett var derbysejren karrierens største triumf. Flere gange før har han haft gode heste til start i derbyet, men ingen af dem havde nogensinde før sluttet i præmierækken. Allerede da Scarlett fik Cut Champion i træning tilbage i begyndelsen af 2000 udtalte han, at det var en klassehest ud over det sædvanlige. "Jeg har altid haft stor tiltro til ham, og selv om hans søskende ikke har formået at gøre sig over de længere distancer har jeg hele tiden kunnet fornemme at ham her er gjort af et specielt stof. Han tager kun to galopspring for hver gang de andre tager tre", fortæller han.

I kølvandet på derbysejren kom Desmond Scarlett også med den chokerende nyhed, at han efter denne sæson stopper som professionel galoptræner og i stedet overlader hvervet til sin medhjælper Anna Nilsson. "Jeg har nu vundet det storløb jeg altid har sukket efter og det er for mig vigtigt at slutte på toppen. Samtidig er det meget svært at få stalden til at køre rundt økonomisk og jeg føler det er tid til at stoppe", forklarede Desmond Scarlett.

Familien Brendholdt som ejer Cut Champion har igennem hele deres forløb som hesteejere stræbt efter at få en derbyvinder. Vejen dertil har været hård med mange op- og nedture. Tilbage i 1992 var de utrolig tæt på med Cut Singer, der blev nummer to til Veduwa. I 1995 var Cut Comeau blandt favoritterne, men et uheld rundt tribunesvinget ødelagde totalt hestens chancer, og sidste år sluttede Cut Champions helsøster Cut So Sharp i den tunge ende af derbyfeltet.
Derfor blev søndag den 24. juni en dag familien Brendholdt aldrig vil komme til at glemme og Cut Champion kommer uden tvivl til at bringe endnu flere gode minder.

Nicholas Cordrey tog sin første derbysejr på dansk grund, og glæden lyste om muligt endnu mere ud af ham nu end da han i fjor red Double Net til sejr i den svenske udgave. "Det er en utrolig oplevelse. Det var min 9. klassiske vinder, men jeg har et godt stykke endnu hvis jeg skal nå min far som har omkring de 35 klassiske vindere", sagde Cordrey efter løbet. Pudsigt nok kom Cut Champion og Nicholas Cordrey først over målstregen præcis 30 år efter at Nicholas' far Chris Cordrey vandt sit første danske derby på Gallant Fox.

En fantastisk mor
Cut Champion er ud af en af de ældste danske blodlinier, og for dansk avl er det fantastisk at man siden første halvdel af det forrige århundrede har formået at videreføre så godt blod og at de nu resulterer i en derbyvinder. Stutteri Skovmarken har været 30 år om at kunne producere en hest som Cut Champion, og han er et 'produkt' af stutteriets egne hopper og hingste. Aage Godtfredsen købte selv avlshingsten Saville Row og fik med stutteriets hoppe Harambine den hurtige Half Row, der har været den mest fremtrædende avlshoppe i dansk galopsport siden midten af 90'erne. Aage Godtfredsen gik sammen med Søren Hjorth fra Stutteri Hjortebo om hingsten Final Appearance, og ved at krydse Northern Dancer-blodet i Final Appearance med Habitat-blodet i Half Row kan man nu endelig i Skandinavien se nogle af de samme kryds som er blevet brugt så hyppigt i den engelske avl.

Et dramatisk Derby
Cathrine Erichsen tog rejsen fra Norge fra med Hackman, der på forhånd var kendt for sit iltre temperament. Læsningen af hestene i startboksen foregik efter planen, selv om både Hackman og Topper var noget uregerlige. Da lågerne sprang op stejlede Hackman og Jacob Johansen måtte støtte sig til startboksen, mens hesten næsten gik bagover og satte sig ned i boksen. Startbokspersonalet reagerede heldigvis hurtigt og fik Hackman ud i sikker tilstand. Jacob Johansen kunne efterfølgende springe ned fra boksen og erkende at hans dette års derbyeventyr allerede var overstået.

Der var allerede mere dramatik da feltet gik rundt tribunesvinget. Fredrik Reuterskiöld-trænede Rickard brød ud i svinget, hvorefter sadlen gled og Michael Richardson måtte en tur i græsset. Heldigvis kom Richardson hurtigt på benene igen, og Rickard fortsatte en del længder bag feltet hele vejen ind på lige bane, hvor han blev indfanget. Ingen kom til skade ved de to episoder, som af alle implicerede blev betegnet som hændelige uheld.

Hangover Square i Pokalløb (L)
Hangover Square indfriede sin store favoritværdighed i Kentaur 100. Pokalløb (L) over 1800 meter. Men det holdt hårdt for den 7-årige slider med det store hjerte, og Mark Larsen måtte levere en kraftpræstation de sidste 250 meter for at fange en velgående Balfour, der under Fernando Diaz havde ført fra start og længe lignede en overraskende vinder. Balfour løb dog ikke helt lige i opløbet, hvilket i sidste ende måske kostede sejren. Hangover Square vandt med kort hoved, mens Shaisa fulgte to længder efter på tredjepladsen. Bent Olsens Cajun Sunset og den tidligere dobbelte Golden Mile-vinder Oktan fik de sidste præmiepenge.


Indvendige Hangover Square nedkæmper udvendige Balfour i Pokalløb (L)
Foto Scandinavian Raceweb

"Han er en ærlig hest der altid vil gøre sit bedste. Du kan styre ham lige så let som Mercedes, og han er uden tvivl en af mine yndlinge her i Skandinavien", fortalte den vindende rytter efter sejren.

Hangover Square trænes af Lennart Reuterskiöld og ejes af Castle Stables, og denne duo fik endnu en storløbssejr med hjem til Sverige, da Castle Queen med Troy Pengkerego i sadlen vandt 3M Innovation Fawzia Stakes for de 4-årige og ældre hopper. Castle Queen der tidligere har været tredje i Mowerinaløb på Klampenborg måtte ud i en hård dyst med den norske favorit Cremona, men endnu engang måtte Fernando Diaz nøjes med en andenplads. Ladies First sluttede bedst af de øvrige, da hun i et helt udvendigt angreb kun var få galopspring fra at give Bettina Wilson en af karrierens største sejre.
Castle Queen fik 50.000 kroner for sejren, og det er højst sandsynligt at kredsen omkring hende finder flere passende opgaver i København senere på året.

Sikker Prinsesse
Larch Ærespræmie lignede på forhånd et straffespark til Søren Jensen-trænede Princess Royal, og den hurtige hoppe havde heller ikke nogen problemer med at sætte herrerne på plads i det 1600 meter lange løb udskrevet for de heste som finder derbydistancen i overkanten.


Princess Royal til tops i Larch Ærespræmie
Foto Scandinavian Raceweb

Troy Pengkerego lagde ud i at hæsblæsende tempo på ryggen af No Pollution, mens Kim Andersen skyggede den førende. Rundt opløbssvinget var de langt ned til de øvrige og ind på lige bane fik Princess Royal marchordre, hvorpå hun efterlod en træt No Pollution og siden holdt en god afstand hele vejen til mål. Mojo sluttede godt af til andenpladsen, mens Kalle i sidste galopspring fratog Bouffant tredjepladsen. "Hun er en god hest der elsker at løbe. Hun fandt distancen i Jydsk Derby for lang, og når hun ikke stod 2200 meter i Århus ville hun helt sikkert ikke stå 2400 meter på Klampenborg. Derfor havde jeg aftalt med ejeren at vi gik efter Larch, hvor hun måtte stå med oplagt vinderchance", sagde Kim Andersen efter løbet. Der var 100.000 kroner i førstepræmie til Princess Royal, der bragte sin samlede præmiesum et godt stykke over den halve million.


Liberty vandt Derby Consolation med sikker margin
Foto Scandinavian Raceweb

Søren Jensen trak sig også sejrrigt ud af Kentaur Consolation, hvor det endelig lykkedes talentfulde Liberty at vise sin klasse på samme måde som i debuten. Efter et afventende ridt trak Kim Andersen den fukse hoppe til angreb midt i banen, hvor hun legende let vandt med to længder foran Mufasa og Loke. Liberty er både ejet og opdrættet af Elkær Stutteri og fik 50.000 kroner for sejren.


Opus One sejrer sikkert i Lördagskomben
Foto Scandinavian Raceweb

I Kentaur Lördagskomben tog Opus One en sikker sejr foran Washington, mens River Foyle hentede tredjepladsen. Både Opus One og Washington er opdrættet på Stutteri Boltegård, som de seneste år har fejret store triumfer med deres lille stutteri i Hillerød.


Jawad Al Kheir vinder Abu Dhabi Championship
Foto Scandinavian Raceweb

Fine araberheste
Københavns Galopbane var som den eneste bane i Skandinavien udvalgt som værtsbane for en afdeling af Abu Dhabi Championship. Abu Dhabi Championship blev et seværdigt væddeløb med bedre heste end vi er vant til at se i Skandinavien, og sejren gik ikke helt uventet til programfavoritten Jawad Al Kheir, som under Olivier Trigodet let med to længder sejrede foran Domak Sarea. Der var yderligere to længder ned til Go Kossack, hvorefter resten af feltet var spredt over hele opløbet med mange længders mellemrum. Jawad Al Kheir trænes i Frankrig af Arnaud Chaille-Chaille.


Cut Sieger vinder efter kamp med skimle Top Bellanonna
Foto Scandinavian Raceweb

Lillebror kan også
I årets første 2-årsløb havde Desmond Scarlett en halvbror til den senere derbyvinder Cut Champion i aktion. Cut Sieger, som hesten hedder, måtte kæmpe hårdt mod den hurtige Top Bellanonna, som nok ikke skal vente så forfærdelig længe på at få sin maidensejr. På tredjepladsen fulgte Ready Eddie foran Jacquelin og svenske Cloetta. Cut Sieger er samtidig helbror til Kriteriumsvinderen Cut Legend, og det ser endnu engang ud til at Half Row har produceret en rigtig 2-års stjerne i den brune vallak.

Dikketong Amatørtrofæ Serien blev vundet af Neon Deion foran One Down og Moneypenny. Neon Deions træner Jan Olsen var selv i sadlen og fulgte godt op på årets tidligere viste form.

I Finale Handicap over 1600 meter var der gensyn med Scariff Bay, der for to år siden tilhørte 3-årseliten i Danmark. Efter et dramatisk styrt i Århus hvor jockey Mark Larsen kom slemt til skade har hesten ikke været sig selv og det er siden kun blevet til en enkelt sejr. Mark Larsen er, på trods af den uheldige episode, ikke bange for at sidde op på Scariff Bay igen, og parret vandt en let to længders sejr foran den tidligere staldkammerat Owner's Equity. På tredjepladsen fulgte Dunbar. Scariff Bay trænes af den talentfulde amatørtræner Chris Petersen og ejes af Bente Petersen og Else Larsen.