US PHOTO
Nyheder
18.08.2010 High Flyer forsvarer de danske farver i Subaru Norsk Derby

På søndag er Øvrevoll vært for årets tredje Derby i Skandinavien, Subaru Norsk Derby (L) over 2400 meter med 550.000 norske kroner til vinderen. Der er fuldt hus med 15 heste i startboksen, men kun en af disse kommer fra Danmark - nemlig Elkær Stutteris eget opdræt High Flyer, der trænes af Søren Jensen og rides af Lennart Hammer. High Flyer skal bl.a. op imod de fem første heste gennem mål i Svenskt Derby, anført af Francisco Castros i år ubesejrede Moe Green.

I modsætning til J. Lauritzen Dansk Derby på Klampenborg, hvor High Flyer sluttede tredje bag Sir Henry og Diamool, får Linamix-sønnen denne gang sit foretrukne bløde underlag at træde igennem på, og det kan måske vise sig at blive det helt store trumfkort for hesten, der hidtil har vundet tre af sine fire karrierestarter. Senest testede han Øvrevolls græsbane i Skandinavisk Mesterskap for 3-åringer, hvor han over alt for korte 1800 meter alligevel trak sig sejrrigt ud, og der hersker ingen tvivl om at han tilbage over 2400 meter vil være endnu bedre.

Der skal dog også noget helt specielt til før High Flyer kan kalde sig vinder af Norsk Derby (L) 2010, for blandt konkurrenterne findes først og fremmest Sveriges overlegne Derbyvinder Moe Green, der rides af brasilianske Rafael Schistl. Moe Green er ubesejret i årets fire første starter, men spørgsmålet er naturligvis hvad han siger til at forlade hjemmebanens dirt track og i stedet begive sig ud på den sandsynligvis regntunge græsbane i Oslo.


Fredrik Reuterskiöld sadler tre deltagere i Norsk Derby (L) - Aces Star/Manuel Santos, Major Calloway/Martin Rodriguez og Chenango/Jacob Johansen, hvoraf førstnævnte klarede sig bedst i Svenskt Derby som anden i mål.

Også tredjehesten fra Svenskt Derby (L), Wido Neuroth-trænede Sir Lando, er med igen. Lando-sønnen blev rapporteret halt efter det svenske Derby, men at han er starterklæret på søndag vidner om at skaden heldigvis var overkommelig, og genfinder Sir Lando formen fra han var tredje gennem mål i Deutsches Derby (Gr.1), ja så er det ham alle de øvrige skal koncentrere sig om at slå.

Rune Haugen har ligesom Fredrik Reuterskiöld tre deltagere til start i form af Giant Sandman/Espen Ski, Osorios Trial/Kim Andersen og Lady Morgana/Dina Danekilde. Af disse har Giant Sandman hidtil været den klart bedste, og måden hvorpå han sendte samtlige konkurrenter til tælling i Norsk 2000 Guineas skal absolut respekteres.

Niels Petersen sætter sin lid til Bank Of Burden/Per-Anders Gråberg og Go Go Gadget/Eddie Ahern, der senest var henholdsvis anden og første gennem mål i Norsk Derby Trial. I netop dette opgør afsluttede Lennart Reuterskiöld Jr-trænede Hot Wing stærkt til tredjepladsen, og hesten er med igen under Carlos Lopez. Resterende deltagere i Subaru Norsk Derby er Lord Rossmo/Pascolina Pinto, Ferrozzo/Trond Jørgensen og Aries/Marie Fretheim.

Udover Subaru Norsk Derby (L) byder Øvrevoll også på Marit Sveaas Minneløp (Gr.3) over 1800 meter med 11 deltagere til start. Sidste års vinder af opgøret, Theatrical Award/Carlos Lopez, tager i år imod et pragtfelt bestående af Peas And Carrots/Eddie Ahern, Tertullus/Espen Ski, Walzertraum/Manuel Santos, Touch Of Hawk/Lennart Hammer, Prince Fasliyev/Per-Anders Gråberg, Alpacco/Rafael Schistl, Volo Cat/Jerry O'Dwyer, Handsome Hawk/Fredrik Johansson, Entangle/Kim Andersen og Alnitak/Jacob Johansen.

Desuden rides storløb som Erik O Steens Memorial (L), Skandinavisk Mesterskap for 2-åringer, Derby Milen, The Heatherwold Cup og Waba Gruppens Sprintløb (tidligere VG Sprinten).

Download programmet til den norske Derbydag online - klik her!


High Flyer - eneste dansktrænede deltager i Norsk Derby (L) på søndag. Foto US Photo.


Moe Green. Foto US Photo.


Sir Lando. Foto Thea Hofossæter, hestefoto.no.


Giant Sandman. Foto Thea Hofossæter, hestefoto.no.
16.08.2010 Yearling Bonus løb på Jägersro den 29. august og 30. september

Grundet ændringer i de oprindelige propositioner på Jägersro, hvilket betyder at de først udskrevne opgør med Racing Posts 10.000£ Bonus nu kun er åbne for skandinaviskopdrættede heste, ændres Bonus-datoerne nu officielt. Bonusløbet den 26. august flyttes til den 29. august, og bonusløbet den 9. september flyttes til den 30. september. Se den samlede oversigt her!

16.08.2010 Kingmambos bror fra USA til Danmark

Én af de største og mest opsigtsvækkende handler i dansk galopsports historie er en realitet – et syndikat af danske investorer har erhvervet den amerikanske avlshingst Mingun direkte efter sin overståede bedækningssæson på USA’s førende stutteri Lane’s End Farm i Kentucky. Hingsten er Stakes-vinder i Europa, Grade-1-placeret i USA og allerede far til vindere på tre kontinenter. Og så er han bror til en af verdens førende avlshingste, Kingmambo!

Om Mingun (USA)
Mingun er født i 2000 i USA og opdrættet af Niarchos Family, der selv ejede ham gennem hans væddeløbskarriere. Han er efter den amerikanske 3-års Champion og Horse of the Year, A.P. Indy (Seattle Slew – Weekend Surprise v. Secretariat) og ud af en af verdens bedste væddeløbs- og avlshopper gennem alle tider, Miesque (Nureyev – Pasadoble v. Prove Out).

Mingun var i sin væddeløbskarriere trænet af Aidan O’Brien på Ballydoyle i Irland, og efter en andenplads i sin eneste start som 2-årig, vandt han tre ud af fire starter i sin klassiske 3-årssæson – heriblandt både Celebration Stakes (Gr.3) over 1600 meter på The Curragh og Meld Stakes (Gr.3) over 2000 meter på Leopardstown. I sin fjerde start som 3-årig var han fjerde i et af sæsonens vigtigste Gruppe-1-opgør i den engelske væddeløbskalender, Juddmonte International Stakes i York, slået af Falbrav, Magestretti og Nayef.

Som 4-årig var han 3. i Diamond Stakes (Gr.3) i Irland og derefter 4. i Grade-1-opgøret Citation Handicap i USA.

Far til vindere i USA, Canada, Sydamerika og Europa
Mingun gik i stutteriet i USA i 2006 og blev opstaldet på USA's mangeårige championstutteri Lane’s End Farm i Kentucky, hvor både hans far A.P. Indy og halvbror Kingmambo står til skyhøje bedækningstakster. Hingstens første årgang ramte væddeløbsbanerne i 2009, og han er allerede nu far til vindere i USA, Canada, Sydamerika og Europa – heriblandt Governor’s Stakes-vinderen Gunner og de Stakes-placerede 3-årige heste Molly Mingun og Nehru.

Alene i 2010 er Mingun far til mere end 20 individuelle vindere i USA, og i begyndelsen af august debuterede hans søn Bug Juice med en overlegen seks længders sejr over 1200 meter i Saratoga, New York. Samtidig har hans tidligere ejere, Niarchos Family, tre af hans 2-årige afkom i træning i Frankrig – heriblandt en halvbror til Gruppe-1-vinderne Aldebaran og Good Journey, samt en halvbror til Breeders’ Cup Mile (Gr.1)-vinderen Spinning World.

Fra Kentucky til Danmark
At Mingun i midten af september 2010 ankommer til York Stutteri i Hørsholm, hvor han opstaldes i sin fremtidige avlskarriere, er resultatet af en stor satsning af et nysammensat dansk syndikat af investorer, som alle tror på dansk galopsports fremtid, og igennem erhvervelsen af Mingun for alvor har sat deres præg på den danske avlsindustri.

Mingun er handlet privat igennem et samarbejde mellem Peter Hickey fra Tiranga Bloodstock i England og Scandinavian Raceweb i Danmark, og selvom købsprisen ikke er offentliggjort, skal der naturligvis ikke andet end et kig på hans afstamning, meritter og fremragende individ til for at regne ud, at der er tale om en stor investering”, udtaler Alexander Elsass, kommende daglig leder af York Stutteri, der er blevet udvalgt til Minguns base i Skandinavien.

At syndikatet bag Mingun har valgt York Stutteri som samarbejdspartner er ikke alene en stor ære, men også et perfekt match, idet vi for nylig offentliggjorde vores satsning på fremtiden med forestående generationsskifte og ny forretningsstrategi. Fremtiden er med syndikatets satsning blevet endnu mere spændende”, siger Alexander Elsass.

Forlader Kentucky i midten af september
Planerne for Minguns rejse over Atlanten er allerede planlagt, og A.P. Indy-sønnen flyves i midten af september fra New York til Amsterdam, hvorfra han transporteres til Danmark. Bedækningssæsonen 2011 starter den 14. februar, og allerede nu står York Stutteri klar til besvarelse af spørgsmål omkring hingsten. Bedækningstaksten for 2011 forventes fastsat i slutningen af september.

Om A.P. Indy (USA)
Minguns far A.P. Indy vandt selv som aktiv både Belmont Stakes (Gr.1), Santa Anita Derby (Gr.1), Hollywood Futurity (Gr.1) og Breeders’ Cup Classic (Gr.1), og i avlen har han haft en gigantisk slagkraft i Nordamerika som ”Sire of Sires”. A.P. Indy blev kåret som Horse of the Year som 3-årig i USA, og i år 2000 blev han optaget i Nordamerikas prestigefyldte ”Hall of Fame”.

Blandt hans førende afkom kan nævnes Grade-1-vindere som Aptitude, Mineshaft, Bernardini, Rags To Riches, Pulpit, Tempera, Golden Missile, Music Note og Stephen Got Even m.fl.

Om Miesque (USA)
Minguns mor Miesque opnåede hæder som Champion 2-y-o Female i Frankrig, Champion 3-y-o Female i England og Frankrig, Champion Miler i Frankrig (to gange) og England, Champion Older Female i Frankrig og Champion Turf Female (to gange) i USA. Hun vandt 12 af 16 starter, heriblandt Breeders’ Cup Mile (Gr.1) to år i træk og blev optaget i ”Hall Of Fame” i 1999.

Kimgmambo (USA) – én af verdens førende avlshingste!
I avlen indfriede Miesque alle forventninger, og hun blev mor til en af verdens førende avlshingste, Kingmambo (Mr Prospector), der i dag står på Lane’s End Farm til en privat bedækningstakst.

Kingmambo, der er halvbror til Mingun, vandt i sin aktive karriere tre Gruppe-1-løb inkl. det franske 2000 Guineas (Poule d’Essai des Poulains), og som avlshingst har han haft en uovertruffen indflydelse som far til 85 Stakes-vindere, heriblandt 50 Gruppe/Grade vindere, 18 millionærer i US$ og 10 Champions i otte lande.

Hans Gruppe-1-vindere tæller bl.a. El Condor Pasa, King's Best, Lemon Drop Kid, Henrythenavigator, Divine Proportions, Rule Of Law, Russian Rhythm og mange flere.

Udover Kingmambo er Miesque ligeledes mor til avlshingsten Miesque's Son (far til Gruppe-1-vinderne Whipper og Miesque's Approval), Champion-hoppen East og Monevassia (mor til Gruppe-1-vinderen Rumplestiltskin).


10-årige Mingun (A.P. Indy - Miesque v. Nureyev) foran sit tidligere hjem på Lane's End Farm i Kentucky.


Mingun vandt i Niarchos-familiens farver både Meld Stakes (Gr.3) og Celebration Stakes (Gr.3) for træner Aidan O'Brien.


Minguns første årgang er tre år i 2010, heriblandt Gunner, som her ses vinde Governor's Stakes i USA.
15.08.2010 Appel Au Maitre 2. i Rheinland-Pokal (Gr.1) i Tyskland

Stall Perlens fukse hingst Appel Au Maitre leverede muligvis sin karrieres hidtil største præstation, da han under Fredrik Johansson søndag eftermiddag sluttede på andenpladsen i det tyske Gruppe-1-opgør Rheinland-Pokal over 2400 meter i Köln.

Wido Neuroth-trænede Appel Au Maitre, der startede for første gang siden han blev henvist til tredjepladsen af Alpacco og Touch Of Hawk i Walter Nilsens Minneløp (L) på Øvrevoll den 17. maj, sluttede nærmest Godolphins suveræne vinder Campanologist/Adrie De Vries, og det var med det absolut mindst mulige før dette års tyske Derby-2'er Zazou/Terry Hellier.

Rheinland-Pokal (Gr.1) blev redet på nærmest bundløs bane, og på forhånd var der afbud fra både Wiener Walzer og Titurel. Fredrik Johansson valgte straks fra start at sende Appel Au Maitre til front, og med 1000 igen af løbet øgede parret tempoet betragteligt. Den norske stjerne ramte opløbet som den første, men kort efter strøg Campanologist forbi udvendigt og trak overlegent fra de øvrige.

Længe så det også ud til at Appel Au Maitre var henvist til tredjepladsen, da Zazou gik forbi indvendigt i banen, men akkurat som i det tyske Derby formåede Zazou ikke at stå samtlige 2400 meter, hvilket bevirkede at Appel Au Maitre kunne slå contra og tilbageerobre andenpladsen på selve målstregen.

Der var 33.000 euro i andenpræmie til Starborough-sønnen, der med denne præmie nu kan kalde sig for alle tiders mest vindende hest i skandinavisk træning. "Det er muligvis det bedste løb han nogensinde har gået. Det var Gruppe-1 imod hårde modstandere, og vi trak selv læsset hele vejen ind på opløbet. Der var ikke noget at stille op imod vinderen, men hans umådelige fighterhjerte sikrede os andenpladsen", sagde en glad Fredrik Johansson efter søndagens præstation i Köln.

SE APPEL AU MAITRE BLIVE 2. I RHEINLAND-POKAL (GR.1) - KLIK HER!


Appel Au Maitre er nu den mest vindende hest i skandinavisk træning gennem alle tider. Foto Hesteguiden.com.
15.08.2010 Sverige bedst i de skandinaviske ponymesterskaber

- Af Lone Kaalund

Aalborg Væddeløbsbane dannede lørdag eftermiddag rammen omkring de Skandinaviske Ponymesterskaber 2010.

Selvom det meste af landet var plaget af voldsom regnskyl, skinnede solen fra en blå himmel hele eftermiddagen i Aalborg. Det blev derfor en fantastisk dag for alle. Et dejligt publikum og de mange travkuske, galop- og monteryttere hyggede sig med det flotte program, der bøde på 11 løb i alt med deltagelse af 65 unge i alderen 7 til 18 år fra hele Skandinavien.

Der blev vist rigtigt mange flotte præstationer og mange opløbskampe gav spænding og jubel hos publikum. Flere sponsorer benyttede sig af chancen for at overrække ærespæmier. Bl.a. var det et kæmpehit, at travets verdensmester Birger Jørgensen var til stede på dagen.

Dagen startede med fælles buffet for alle de aktive og sluttede af med uddeling af landskampens guld- sølv- og bronzemedaljer. Landskampen afvikles i ponygaloppen og fik som vanligt Sverige som en suveræn vinder foran Norge. Værtslandet Danmark holdt sig beskedent på 3. pladsen men leverede absolut en flot indsats.

Dagen er blevet muliggjort gennem sponsorater fra de fleste af hestesportens foreninger. Resultater m.m. fra dagen kan ses på www.ponygalop.dk.


Efter en flot opløbskamp for kategori 2 ponyerne vinder Merveilleux med Linda Svennson Krupke mesterskabstitlen.


Therese Karlsson rækker jublende armen i vejret efter en suveræn svensk sejr med Voltaire i Skandinavisk mesterskab 2010 for kategori 1 ponyer


Travets suveræne verdensmester Birger Jørgensen overrækker trænerforeningens ærespræmie til en stolt Pernille M. Lassen

14.08.2010 "Four-timer" til Hammer i regnen på Klampenborg

Jockey Lennart Hammer snørede muligvis sækken omkring Klampenborgs jockeychampionat, da han lørdag eftermiddag red fire vindere i fem ridt under mildt sagt anstrengende vejrforhold i Nordsjælland. Hammer vandt forprøven til Beierholm Dansk Oaks, Fabellaløb over 2200 meter med Hanne Bechmann-trænede Loquita, og til slut rundede han dagen af med at sikre en enkelt spiller hele V5-garantien på 200.000 kroner efter sejr med Meydan Millennium.

Fabellaløb havde samlet 11 3-årige hopper i kampen om førstepræmiens 25.000 kroner, og sejren gik som tidligere nævnt til Hanne Bechmann-trænede Loquita, som efter en sæson under middel nu ser ud til at kunne indfrie nogle af de skyhøje forventninger der hele tiden har været til hende. Lillesøsteren til Derby-2'eren Le Chef og Breeders' Cup-vinderen Premier Cru skød i opløbet forbi længe førende Periqueen/Kim Andersen og sejrede ganske sikkert i hænderne på Lennart Hammer.

Tredjepladsen gik til Mowerina-vinderen Tears Go By/Jacob Johansen, der løb med fire kilo mere på ryggen end de to første og på den baggrund gik et klart godkendt løb. De to sidste præmiepenge gik til Anaza/Dina Danekilde og Deloria/Annelie Hollstenius.

Det var Loquitas anden karrieresejr, og hun går nu direkte imod Beierholm Dansk Oaks søndag den 5. september på Klampenborg - et løb der altid har været blandt hendes klassiske sæsons hovedopgaver, og ovenpå lørdagens sejr ser det rigtig godt ud for Final Appearance-datteren, der ejes af LSC Stable, Susan Nielsen m.fl. og er opdrættet på Stutteri Hjortebo.

Itsagroom trodsede topvægten
I Brdr. Strecker Handicap, ligeledes over 2200 meter, var Lennart Hammer også først over stregen - denne gang med Karola Larsson-trænede Itsagroom, der i opløbet passerede længe førende Nottingham/Sam W. Friberg med Fabiola/Shane Karlsson som tredje.

Det var blot tredje start i denne sæson for sidste års danske Breeders' Cup-vinder Itsagroom, der dog havde fin form fra Klampenborg Galopbanes 100 års Jubilæums Stayer tilbage i maj, hvor han sluttede anden bag den senere Scandinavian Open-vinder Django. Itsagroom løb samtidig med topvægten 63 kilo, men det kom ikke til at betyde noget i sidste ende.

Tredje dagssejr for Lennart Hammer kom i hus med Hanne Bechmann-trænede Vida Nova, som i sæsonens tredje start ramte topformen og sejrede efter kamp med Fakir/Manuel Santos og formforbedrede Sikorsky/Marc Stott. Vida Nova er normalt kendt som en hoppe der foretrækker en hurtig bane, men her beviste hun at det også kan lade sig gøre for hende at vinde på blødere underlag. Den veltrukne Richard Of York-datteren sørgede for anden dagssejr til Hanne Bechmann og årets første til ejerne i House Of Horses.

I dagens afsluttende opgør, Ejler Rasmussen Handicap over 1300 meter, red Lennart Hammer for fjerde gang i 2010 Søren Jensen-trænede Meydan Millennium først over stregen efter hård kamp med Private Equity/Ariel De Souza. Meydan Millennium, en 4-årig halvbror til Peas And Carrots, er kravlet op igennem klasserne i denne sæson efter trænerskiftet til Søren Jensen, og det er slet ikke sikkert at udviklingen er slut endnu for Abaco Prince-sønnen, som indtil videre har forbedret sig over 15 kilo i år.

KHEF's Racing Bowl til Conservator!
Dagens bedst betalte opgør på Klampenborg var Klampenborg HesteEjerForenings Racing Bowl over 1400 meter, hvor der efter afbud fra Second To None var ni deltagere til start.

Søren Jensen og Bent Olsen dominerede startlisten, men i sidste ende stjal Ole Larsen og Dina Danekilde showet med 4-årige Conservator, der trods et kilos overvægt vandt opgøret efter hård kamp med Smokey Storm/Danny Patil, hvorefter der var god afstand til tredjehesten Opening Night/Jacob Johansen.

Førstepræmien var 30.000 kroner værd for Captain Cuttle Racing Club, der har Conservator i træning hos Ole Larsen i Sydsverige. Ole Larsen har ikke haft mange starter endnu i år, hvilket har skyldtes halsinfektion i stalden, men nu ser træneren endelig ud til at have fået sine heste rigtigt op i gear og det kan nok betale sig at holde øje med trænerens heste det næste stykke tid!


Loquita/Lennart Hammer vinder Fabellaløb før Periqueen/Kim Andersen og Tears Go By/Jacob Johansen. Foto US Photo.


Lennart Hammer fejrede sin fjerde dagssejr på ryggen af Meydan Millennium.
Foto US Photo.


Conservator/Dina Danekilde sejrer i KHEFs Racing Bowl foran Smokey Storm/Danny Patil. Foto US Photo.


Vida Nova/Lennart Hammer besejrer Fakir/Manuel Santos. Foto US Photo.


Itsagroom/Lennart Hammer vinder før Nottingham/Sam W. Friberg. Foto US Photo.
12.08.2010 Ny let sejr til Bent Olsens Elusive Time

Bent Olsen-trænede Elusive Time beviste torsdag aften, at det ikke var nogen tilfældighed at han vandt knusende overlegent i sin debut hjemme på Klampenborg den 1. august. I Norsk Rikstoto Rekrutteringsløb over 1170 meter på Øvrevoll vandt Elusive City-sønnen overlegent med tre længder foran Wido Neuroth-trænede Apilado og danskopdrættede Mink's Aisha - og endda i en hurtigere tid end dagens seneste storløbsvinder Miss Clodia.

Elusive Time, som Bent Olsen har i træning for den saudiarabiske forretningsmand Jafar Al Ghitani, vandt med største lethed under Manuel Santos og gav atter løfter for en rigtig stor fremtid. Spørgsmålet er måske, om talentet er så stort at hestens dage i dansk træning er talte, men indtil videre har Bent Olsen uden tvivl en rigtig god 2-årig repræsentant i stalden.

Miss Clodia slog Karakorun
Bent Olsen jagtede også sejren i et af dagens hovedopgør, Eivind Eckbo Legats Vandrepokal, med den allerede dobbelte vinder Karakorun. Kheleyf-datteren måtte dog se sig sikkert henvist til andenpladsen af irskfødte Miss Clodia/Manuel Santos, som sejrede med tre længder. Karakorun holdt akkurat den godt afsluttende Ariann bag sig, mens den ellers overlegne debutvinder Edge Of Eternity skuffede ved kun at blive fjerde.

Førstepræmien i storløbet var 100.000 norske kroner, men alligevel var Rune Haugen en smule betænkelig efter sejren. "Vi købte hoppen for bare 12.000 euro på Goffs Orby Sale i fjor og tilmeldte hende Racing Post Bonus-ordningen. Det var derfor meningen at hun skulle matches imod Bonus-løbet og de ekstra 10.000 pund den 2. september her på Øvrevoll, og starten i dag var kun ment som en forberedelse til det løb. Jeg havde ikke regnet med at hun ville vinde i dag, men vi må glæde os over en flot storløbssejr og forsøge at vinde bonusen den 2. september med en anden af staldens heste", sagde Rune Haugen efter sejren.

Miss Clodia er pudsigt nok ejet af en anden professionel træner, nemlig Fredrik Reuterskiöld, som i stedet for selv at træne hoppen har overladt hende i Rune Haugens varetægt.

Theatrical Award tilbage med let sejr
I fjor vandt tophoppen Theatrical Award Marit Sveaas Minneløp (Gr.3) på Øvrevoll efter at have besejret Appel Au Maitre i en flot opløbskamp. Theatrical Award har startet 2010 i England uden at gøre det store væsen af sig i Black Type-sammenhæng, men tilbage på Øvrevoll vandt hoppen en ganske overlegen 3½ længders sejr i Fearnleyløpet foran Working Class Hero og Firello.

Dermed er Theatrical Award helt på toppen inden hun næste søndag skal forsøge at vinde Marit Sveaas Minneløp (Gr.3) for andet år i træk. Førstepræmien i Fearnleyløpet var gode 115.000 norske kroner.


2-årige Elusive Time/Manuel Santos vinder for anden gang i træk for træner Bent Olsen.
Foto Thea Hofossæter, hestefoto.no.


Miss Clodia/Manuel Santos stryger til tops i Eivind Eckbo Legats Vandrepokal.
Foto Thea Hofossæter, hestefoto.no.


Theatrical Award/Carlos Lopez vandt uden konkurrence Fearnleyløpet.
Foto Thea Hofossæter, hestefoto.no.
09.08.2010 York Stutteri - "Back in Business"

Efter halvandet år med en kraftig slankekur, er York Stutteri atter i fremdrift. Med en ny forretningsmodel og et forestående generationsskifte i den daglige ledelse, vil stutteriet gå fremtiden i møde med en 100 procents satsning på fuldblodssporten.

Baggrund
Varmblodssektoren på York Stutteri er frasolgt, og der er sket en tilpasning af stutteriets egen bestand af fuldblodshopper. Personalemæssigt har York Stutteri, udover familien der driver stutteriet, lige nu tre ansatte. Foruden York Stutteris egne heste, lejes den ene af de tre stalde af Championtræner Søren Jensen.

York Stutteris ejere og stiftere, Kiddy og Nick Elsass, er flyttet ind på York Stutteri efter frasalget af ejendommen Sjælsølund i 2009. Karina og Alexander Elsass har under hele forløbet hjulpet til med at få tingene til at køre, og de får lige nu hjælp fra et par tidligere elever, med forberedelsen af stutteriets åringer til den forestående unghesteauktion lørdag den 4. september.

Fremtiden for York Stutteri
Pr. 1. oktober 2010 vil York Stutteri gennemføre en ændring af virksomheden ved at lade næste generation overtage den daglige drift af stutteriet.

Alexander Elsass vil fremover udgøre den daglige ledelse med hjælp fra det nuværende, dygtige personale. Bestyrelsen vil endvidere bestå af Kiddy, Karina og Nick Elsass.

I fremtiden vil York Stutteri udover at opdrætte fuldblodsheste sætte stærkt fokus på at være Hingstestation og base for permanente gæstehopper og føl – kort sagt: et nyt dansk kvalitetssted for fuldblod!

Eminent platform
York Stutteri vil fremover kunne tilbyde en professionel platform for skandinaviske opdrættere, hvor alle opgaver varetages af stutteriets ansatte. Herunder hører bl.a. klargøring af avlshopper til bedækning, hingstestation med kvalitetshingste, opdræt af føl, klargøring af åringer til auktion og ”pre-training”, foling og naturligvis den daglige opstaldning og pleje.

Centrum for fuldblodsavlen - hvor alle kan være med
York Stutteris nye daglige leder, Alexander Elsass, udtaler: ”York Stutteri vil fremover blive en base for alle som går rundt med en opdrætterdrøm i maven, men som ikke selv har faciliteterne til at udleve drømmen. Vi har været igennem et stormvejr det seneste halvandet år, men vi er nu tilbage i sikker havn. Desuden ejer York Stutteri avlshingsten Binary File (Nureyev), hvis første årgang kommer på auktion i september, 50% af championhingsten Academy Award (Danehill), samt Richard Of York (verdens dyreste ”teaser”). Også fremadrettet vil vi sikre os, at standarden af hingste på York Stutteri er af usædvanlig høj kvalitet”.

”Vores store vision er at drive York Stutteri til et sted der kan betragtes som et samlingspunkt for fuldblodsavlen, hvor know-how og service kombineret med ”state-of-the-art” faciliteter og den centrale beliggenhed kommer til at gå op i en højere enhed”, slutter Alexander Elsass.

Fakta om York Stutteri
• 100 tdr. land.
• 21 indhegnede hestefolde med 16 kilometer hegn
• 3 separate stalde med i alt 53 bokse, heraf 3 folebokse.
• 2 saddelrum
• Hestesolarium
• Løsdrift, 35 x 10 meter
• Ridehus, 20 x 40 meter med tilhørende tribune.
• Udendørs ridebane, 20 x 60 meter.
• Maskinhus/Lade
• Eget vandreservoir
• Overdækket walker
• Rotunde
• MaskinparkUdvalgte fotos fra York Stutteri. Se flere fotos her!
08.08.2010 Moe Green sikrede første svenske Derby-sejr til Castro

I årevis har den chilenske Jägersro-træner Francisco Castro jagtet den hæderskronede Derbysejr på sin hjemmebane i Malmö, og i år kom den endelig i hus - endda på en knusende overlegen måde. Xaar-sønnen Moe Green gjorde nemlig sine 11 konkurrenter til rene statister i millionopgøret og vandt let med tre længder i hænderne på brasilianske Rafael Schistl, der her red sin anden Derbyvinder inden for to måneder.

Moe Green - ligesom så mange af de øvrige store navne i Francisco Castros stald opkaldt efter gangsterne i de legendariske "Godfather-film" - sprang ud af boksen til Casino Cosmopol Svenskt Derby (L) 2010 som næstfavorit i totalisatoren, kun mindre betroet ned Wido Neuroths Sir Lando/Fredrik Johansson, som efter at have været tredje gennem mål i Gruppe-1-løbet Deutsches Derby naturligvis havde mange spilleres store respekt.

Det blev danskopdrættede Academy Wing/Elione Chaves der fra start tog hånd om føringen, med den velgående Sir Lando som skygge lige bag sig. Moe Green sprang af som en af de sidste, og hesten fik en lang rejse i sporene gennem både første og andet sving.

Rafael Schistl havde dog uendelig stor tiltro til sin hest, og da feltet ramte bagsiden startede han sit udvendige pres på Sir Lando, som let havde overtaget kommandoen fra Academy Wing. Med i legen var også Giant Sandman/Espen Ski, og midt på bagsiden så opgøret ud til at blive et rent udskillelsesløb blandt disse tre heste.

Tre blev til to - og to blev til én!
På vej ind i opløbssvinget var trioen dog forvandlet til en duo, idet Giant Sandman fik problemer med tempoet, og kort inde på den lige strækning blev duoen så forvandlet til et rent one-man-show af Moe Green, som let sagde farvel til Sir Lando og trak fra ned mod stregen.

Bagfra spurtede den ene af Fredrik Reuterskiölds fem deltagere, Aces Star/Per-Anders Gråberg strålende og gik også forbi Sir Lando, men Moe Green var der intet at stille op overfor.

Aces Star nåede at få hele fem længders afstand til tredjehesten Sir Lando, mens Giant Sandman formåede at holde farten og var mindre end en længde efter som fjerde. Derefter kom de sidste præmietagere ind som spredte perler på en snor i form af Chenango/Lennart Hammer, Halos In The Hall/Valmir de Azeredo og Dustin/Manuel Santos.

Førstepræmien i Svenskt Derby tilførte Moe Greens ejere i Stall Genco Oil mægtige 852.500 svenske kroner, og den brune vallak bragte dermed årets indtjening et godt stykke op over millionen. Det var hestens fjerde sejr i lige så mange starter i 2010, og den ottende i 11 starter fordel på hele karrieren.

Kostede 26.000 kroner!
Moe Green må ligeledes siges at være en ren eventyrhistorie for træner Francisco Castro, som selv tog chancen og allerede handlede hesten som føl på Goffs November Foal Sale i Irland i slutningen af 2007 - prisen for den nykårede milllionær var blot 3.500 euro, svarende til godt 26.000 danske kroner!

Næste gang vi ser Moe Green i aktion bliver i Norsk Derby (L) den 22. august på Øvrevoll, hvor det kan blive til et højst interessant gensyn med flere af de fremtrædende deltagere fra den svenske udgave - og næste gang rides der på græs!

Wido Neuroth rapporterede en halv time efter Svenskt Derby (L) sin slagne favorit Sir Lando halt, og hesten måtte straks efter løbet tilses af Jägersros veterinær. Hvor slem Sir Landos skade er, vides ikke på nuværende tidspunkt.

Se eller gense den svenske Derbydags V65-opgør på ATGPlay - klik her!


Derbyfeltet på vej rundt svinget med Moe Green yderst til venstre. Foto US Photo.


Moe Green (orange, yderst til højre) fik en lang rejse rundt de to første sving. Foto US Photo.


Til slut var Moe Green knusende overlegen under Rafael Schistl, der euforisk kastede sin pisk ud til publikum på vej mod målstregen. Foto US Photo.


Moe Green/Rafael Schistl skærer målstregen som vinder af Svenskt Derby (L). Foto US Photo.


Rafael Schistl fejrede årets anden Derbysejr med champagne og det brasilianske flag om halsen. Ved hestens side ses lærling Isadora Karlsson. Foto US Photo.
08.08.2010 Stor Derbydag for Reuterskiöld, Reuterskiöld og - Gråberg!

Selv om Francisco Castro stjal showet da det for alvor gjaldt på Jägersros Derby Dag, så gik de to Reuterskiöld-brødre Lennart Jr. og Fredrik nok ikke skuffede i seng søndag aften. Brødreparret delte nemlig fem af Derbydagens 11 opgør imellem sig og fejrede triumfer i storløbene Zawawi Cup (L), Sofiero-Löpning, Malmö Stads Pris, Jägersro Cup og Malmö Sommarhandicap.

Zawawi Cup til Zawawi Racing!
Efter at have ledt efter sidste efterårs storform i sine fire første starter i 2010, var Lennart Reuterskiöld Jr-trænede Alcohuaz for alvor tilbage i sit es, da han under Per-Anders Gråberg sejrede overlegent i Zawawi Cup (L) over 1200 meter. Alcohuaz, der ejes af storløbets sponsor, omanske Dr Omar Zawawi, fløj ved indgangen til opløbet forbi førende Alyshakeys/Fredrik Johansson og trivedes som en fisk i vandet på det hurtige, våde dirt-underlag.

Sejren var en kvart million svenske kroner værd for Alcohuaz, og danskopdrættede Alyshakeys kunne holde andenpladsen før Maxim's/Annelie Hollstenius, mens ligeledes danskopdrættede Emil/Jacob Johansen kunne snuppe fjerdepladsen før forhåndsfavoritten Tertio Bloom/Alan Munro.

Carpe Diem slog Sehoy i Jägersro Cup
I Jägersro Cup over velvoksne 3200 meter lykkedes det for danskejede og -opdrættede Carpe Diem/Jacob Johansen at besejre den ellers på Jägersro urørlige staldkammerat Sehoy/Per-Anders Gråberg. Begge heste trænes af Lennart Reuterskiöld Jr., og vindende Carpe Diem ejes af TLP Racing og er opdrættet på York Stutteri.

Richard Of York-sønnen har tidligere vist rigtig gode takter på Jägersro, hvor han som 2-årig vandt Svenskt Kriterium, og efter at have været skadet i fjor er han vendt fantastisk tilbage i 2010 med først en sejr i Kapps Stora Pris og nu i Jägersro Cup. Præmiesummen er i år alene nået op på 325.000 svenske kroner, og sammenlagt har hesten nu rundet 1,5 millioner.

Den tredje af Lennart Reuterskiöld Jr's dagssejre blev vundet i Tattersalls Malmö Sommarhandicap over 1730 meter, hvor Western Prospect/Per-Anders Gråberg akkurat på linjen havde mulespidsen føran Gauntlett/Shane Karlsson. Det var fjerde sejr i otte starter i år for Western Prospect, der fik 125.000 kroner for sejren. Norske Simian/Jan-Erik Neuroth blev tredje.

Aghostadgodsplace - nyt stort løfte!
Francisco Castro dominerede igennem en årrække totalt det store 2-årsløb Malmö Stads Pris på den svenske Derby Dag. Otte gange på ni sæsoner tilfaldt sejren i opgøret chileneren - men med sine amerikanske Keeneland-importer har Fredrik Reuterskiöld nu overtaget rollen som storproducent af vindere i netop dette løb.

Således vandt Fredrik Reuterskiöld for tredje gang på fire år Malmö Stads Pris i 2010 - denne gang med det nye store løfte Aghostatgodsplace, der blev redet først over stregen af den britiske gæstejockey Alan Munro. Aghostatgodsplace havde ikke meget fart på fra start, hvor det var Junior-duoen Uppercut Action/Per-Anders Gråberg og Inspired Cry/Jacob Johansen der var toneangivende, men rundt sidste del af opløbssvinget fik Aghostatgodsplace kontakt til de forreste og strøg til slut forbi til en overlegen triumf og førstepræmien på 200.000 kroner.

Aghostatgodsplace vandt her sin anden sejr i lige så mange starter, og der gemmer sig med stor sandsynlighed en rigtig god kandidat til næste års svenske Derbysejr i Ghostzapper-sønnen.

Gladtoseeme bedst i Sofierolöpning
I 2009 var det netop Fredrik Reuterskiöld-trænede Gladtoseeme der var først over stregen i før omtalte Malmö Stads Pris, og præcis et år senere var han atter til tops på den svenske Derbydag - dog ikke i selve Derbyet, men i den korte udgave, Sofierolöpning over 1730 meter.

Gladtoseeme fik et perfekt afventende ridt under Per-Anders Gråberg, og i opløbet fik parret hurtigt overtaget på Saddle The Storm/Jan-Erik Neuroth og trak fra til en sikker to længders sejr. Tredjepladsen gik til vinderens staldkammerat Senorita Bloom/Martin Rodriguez, med den danske Kriteriums- og Larch-vinder Uhadada/Nicolaj Stott som fjerde.

Hvilken dag for Gråberg!
Jockey Per-Anders Gråberg havde sin karrieres måske bedste dag set i større perspektiv. Den stockholmske jockey var utroligt velridende og forvaltede sine seks chancer til tre sejre og tre andenpladser.

Sejrene blev alle vundet i storløb - henholdsvis Gladtoseeme i Sofiero-Löpning Western Prospect i Malmö Sommarhandicap og Alcohuaz i Zawawi Cup (L), mens andenpladserne kom i hus med Uppercut Action i Malmö Stads Pris, Sehoy i Jägersro Cup og endelig Aces Star i Svenskt Derby (L).

Dagens høst for Per-Anders Gråberg resulterede i over 1,1 millioner kroner i indredne præmier!

Neuroth markerede sig med La Zona
Selv om Wido Neuroth normalt er vant til at tage fra Jägersros Derby Dag med endnu større meritter i bagagen, var årets udgave langt fra ugunstig. Neuroth sadlede vinderen af Margareta Wettermarks Minneslöpning (L), La Zona, der i sit første besøg på Jägersro siden sejren i Svenskt Oaks sidste år viste sig helt overlegen under Jan-Erik Neuroth. La Zona vandt med mange længder før Una Hora/Rafael Schistl, der nåede forbi Flip Flopping Fly/Shane Karlsson i sidste del af opløbet.

La Zona tjente 300.000 ud af den samlede halve million i Listed-opgøret, hvor hele præmiesummen i øvrigt var sponseret af Kirsten Rausing.

Foruden Listed-sejren med La Zona var Wido Neuroth anden i Sofiero-Löpning med Saddle The Storm, ligeledes anden i Zawawi Cup (L) med Alyshakeys, samt tredje i Malmö Höst Handicap med Simian og i Svenskt Derby (L) med Sir Lando.

Consolation til Vuvuzela
Duoen Jessica Long og Lennart Hammer vandt sidste søndag Scandinavian Open Championship (Gr.3) på Klampenborg med Django, og parret var også en tur i vindercirkelen denne søndag på Jägersro efter en overlegen triumf i Derby Consolation med Benny Anderssons Arch-datter Vuvuzela. Hoppen tog omgående hånd om føringen fra start, og da Hammer satte tempoet op på bagsiden var ingen af konkurrenterne i stand til at følge med. Sejren var 50.000 kroner værd, og det var Vuvuzelas anden karrieresejr i otte forsøg.

Se eller gense den svenske Derbydags V65-opgør på ATGPlay - klik her!


Alcohuaz/Per-Anders Gråberg vinder Zawawi Cup før Alyshakeys/Johansson.
Foto US Photo.

08.08.2010 SR Dorwan i sin helt egen liga

Skandinavien har tidligere haft store arabiske fuldblodsnavne som Lill Sham og El Wodkine, men spørgsmålet er, om ikke Nina Koustrups SR Dorwan er den bedste nogensinde på disse breddegrader. Søndag eftermiddag vandt den 4-årige hingst Scandinavian Arabian Derby over 2400 meter for jockey Marc Stott - vel at mærke med otte længder før den nærmeste konkurrent, hollandske Serouda Du Breuil.

SR Dorwan blev redet til sejr af sin faste makker Marc Stott, og dette var hestens femte sejr i blot seks starter siden han begyndte sin karriere i fjor. Kun en enkelt gang har SR Dorwan misset sejrsceremonien, og det var den 24. juli på Ascot i England, hvor han var tredje gennem mål i The President of the United Emirates Cup (Gr.1).

Nina Koustrups araberhingst har dermed allerede bevist, at han kan løbe med blandt Europas bedste i sin race, og det er vel ikke helt utænkeligt at der venter et Dubai-eventyr forude for SR Dorwan, som i så fald får mulighed for at mangedoble sin præmiesum som efter søndagens sejr er nået op over 300.000 svenske kroner.

08.08.2010 "Røverkøb" bag flere vindere på Aalborgs store galopdag

Af Carsten Bundgaard

Det var ikke kun totalisatorchefen som smilede efter galopdagen i Aalborg lørdag eftermiddag, hvor baneomsætningen viste en fremgang på 40 procent i forhold til samme dag i fjor. Tre kvinder kunne også hive smilebåndet frem, efter sejre til deres heste, indkøbt for småpenge i forhold til nuværende status.

Helle Frydensberg betalte 3.000 guineas sidste år for at føre Gentle Beat ud af auktionshallen i Doncaster. Denne lørdag satte hesten 53.500 kroner ind på præmiekontoen, med sejr i provinsens 3-års serie 3. afdeling.

Storfavoritten Sir Randolph kom aldrig forbi hesten, som trænes af Helle Frydensberg, datter af Ulla Frydensberg, som har været med til at bære galopsporten i Aalborg igennem flere årtier.

”Mor er syg og følger løbene hjemme på TV. Det er hende som har ført mig ind i sporten", sagde en tydeligt bevæget Helle Frydensberg efter sejren. Frederick Salvador sad på ryggen af vinderen, og det var hans tredje sejr i træk på dagen, efter sejrene forinden med svigerfaderen John Nielsens heste Amber Lady og Salute.

Glad var også Bente Østergaard, ivrigt bestyrelsesmedlem på Aalborg Væddeløbsbbane. Hendes hest Cavewarrior vandt 51.000 kroner med sejren i Limfjords Handicap, efter føring hele vejen, assisteret af jockey Marc Stott.

”Jeg gav 25.000 kroner for hesten. Købte den i Malmö gennem min træner Johan Reutersköld, som har en unghest i træning for mig", siger Bente Østergaard. Den tidligere Fyensløbsvinder var uden rolle i dette års Fyensløb, for nogle uger siden.

”Rytteren misforstod oplægget. Det blev taktisk forkert", fortæller træneren Keld Chr. Karlsen. "Jeg vidste formen var der".

Odense-træneren Jette Mose Hansen lo også hele vejen ned til banken, efter sejren til hendes hest Mr Smiley, redet af Dorte Andersen. Feltets mindst spillede hest fik 25.000 kroner med hjem til det fynske.

”Jeg gav 7.000 kroner for den i England", fortæller Jette Mose Hansen. "Det er selvfølgelig helt utroligt det her".

Nu går vi efter Produce Stakes!
Stutteri Skovmarken Aalborgs 2-års Mesterskab blev en dramatisk affære. Feltet var nået halvvejs da der blev ringet omstart, fordi debutanten Hello Kitty havde smidt sin rytter Danny Patil af, og kom løbende i modsat løbsretning af feltet!!!

Unghestene fik flere minutters hvilepause til at få en puster, inden feltet blev sent af sted for anden gang, og det var med favoritten Ashwaq i føring, men Bent Olsens hest kunne ikke svare løbets mindst spillede heste.

Academy Award-sønnen Modello med stortalentet Emilia Hvitved sejrede foran Ashwaq og Fabinho. Førstepræmien 21.300 kroner.

”Det var selvfølgelig ikke optimalt med en omstart, men det lykkedes trods alt at gennemføre løbet", sagde vinderens træner Torben Christensen, og efterfølgende kunne ejerparret fra Havreholms Stutteri informere om, at Produce Stakes i Odense bliver hestens næste opgave.

Louise Møller Nielsen parkerede Karen Grethe Jensen-trænede Lastbustowoodstock direkte i føring i det første 1000 meter løb i Aalborg Væddeløbsbanes historie, og der var aldrig nogen snak om sagen. Ekvipagen sejrede med fire længder til Fair Run.

”Den her er skimmel ligesom min gamle favorithest Justthetwoofus, som jeg dog aldrig nåede at vinde løb med selv", fortalte en smilende Louise Møller Nielsen.

Tilfreds med livet var også Lena Natt Och Dag efter sejren med Carnet Apache, som vandt trods tre kilos overvægt, velunderstøttet af Andres Polanco.

"
Jockeyen er arbejdsrytter i stalden hos træner Bodil Hallencreutz, og han overførte jo fint hendes staldform til min hest", lo Lena Natt Och Dag.

Andelsbon tæt på hele V5-kassen
En kraftig medårsag til den store fremgang i banespillet, var et massivt salg af anpartsspil til de mange nye tllskuere, og der var ikke langt fra at være bingo på det eneste spil.

En V5-kupon på 20 anparter var alene før sidste afdeling, og med kryds for fire heste stod kuponen med en gylden mulighed for at hente Danske Spils V5-garanti på 200.000 kroner, men kuponen faldt med sejren til Cavewarrior.


Cavewarrior/Marc Stott vinder Limfjords Handicap før Lady Mary/Nicolaj Stott.
Foto Ole Hindby.


Gentle Beat og Frederick Salvador hyldes efter sejren i Provinsens 3-års Serie.
Foto Ole Hindby.
06.08.2010 Sweet Baby Jane slog Olsen-duo i Norsk Oaks

Klampenborg-træner Bent Olsen satte sig torsdag aften på to af de tre første pladser i Norsk Oaks på Øvrevoll. Hongkong Dancer/Rafael Schistl gik sit livs bedste løb og afviste på målstregen et sent angreb fra Freja/Kim Andersen. Det var dog kun anden- og tredjepladsen der var tale om, for sejren gik til Arnfinn Lunds storoutsider Sweet Baby Jane med Carlos Lopez i sadlen.

Løbet havde en soleklar forhåndsfavorit i Sweet Baby Janes staldveninde Symbol Of Arch, der kom med to klassiske triumfer i bagagen fra henholdsvis Dianalöpning og Norsk 1000 Guineas. Det så også ret godt ud for Symbol Of Arch/Lennart Hammer kort inde på opløbsstrækningen, hvor længe førende Wellness/Jan-Erik Neuroth hurtigt faldt tilbage gennem feltet og overlod teten til Hongkong Dancer, mens storfavoritten var klar i angrebsposition.

Lennart Hammer fik dog ikke samme ekslplosion ud af at trykke på knappen som tidligere, og efter at have kæmpet side om side med Hongkong Dancer ned gennem opløbet, måtte Symbol Of Arch stå af kort efter overgangen, hvorefter Hongkong Dancer - der vel at mærke fortsat er maiden - så ud til at kunne gå imod en klassisk sejr.

Men så kom Sweet Baby Jane ind i billedet. Fra en relativ anonym position undervejs skød Royal Applause-datteren frem som en raket indvendigt for de øvrige og trak overlegent fra til en 2½ længdes sejr. Freja, der var sidst fra start og sidst ind på opløbsstrækningen, sluttede stærkt af under Kim Andersen og var blot et galopspring fra at fravriste Hongkong Dancer andenpladsen, mens Sadlers' Wells-datteren Magnificence/Espen Ski hentede fjerdepladsen før Symbol Of Arch.

Ligesom Wellness falmede Bent Olsens på forhånd mest betroede deltager, Tears Go By/Jacob Johansen, tidligt i opløbet og sluttede næstsidst. Førstepræmien i opgøret var 125.000 norske kroner til Stall Funny, der her fik en klassisk vinder som blot kostede 800 guineas på auktion i England sidste efterår efter at have startet fire gange udenfor præmierækken. Andenpræmien var 62.500 kroner værd for Hongkong Dancer, mens Freja fik 30.000 kroner for sine anstrengelser.


Sweet Baby Jane/Carlos Lopez vinder Norsk Oaks før Hongkong Dancer/Rafael Schistl og Freja/Kim Andersen.
Foto Thea Hofossæter, hestefoto.no.
04.08.2010 Flot program til lørdagens store galopdag i Aalborg

Aalborg Væddeløbsbane har otte galopløb på programmet på lørdag, hvor i alt 79 heste kommer til start. Blandt dagens hovedbegivenheder er tredje afdeling i Provinsens 3-årsserie om 107.000 kr., hvor 2000 Guineas-vinderen Sir Randolph bringes til start.

Dagens bedste løb for de ældre heste er Limfjords Handicap om 102.000 kr., hvor Hongkong Legend sandsynligvis bliver favorit. Hesten var sjette i Copenhagen Golden Mile (L) i søndags, men ikke slået med mere end fire længder af vinderen Reventon.

Programmet til hele løbsdagen kan downloades hér!


Sir Randolph. Foto US Photo.
03.08.2010 Olsen-trio udfordrer Symbol Of Arch og Wellness i Norsk Oaks

Klampenborg-træner Bent Olsen sender torsdag aften sine tre gode hopper Tears Go By, Freja og Hongkong Dancer ud i Norsk Oaks over 2400 meter på Øvrevoll. Her skal trioen frem for alt kæmpe imod den dobbelte klassiske vinder Symbol Of Arch og formforbedrede Wellness. Førstepræmien er 125.000 norske kroner.

Tears Go By (Alhaarth) og Freja (Singspiel) gjorde op om sejren i den danske klassiker Mowerinaløb, mens Symbol Of Arch (Arch) efterfølgende både tog sig af den svenske og norske udgave. Denne gang gælder det 2400 meter i stedet for 1600, og det er en distance der uden tvivl kommer løbets joker Wellness til gode. Hoppen var senest anden i Svenskt Oaks på Jägersro, og hun har forbedret sig støt fra start til start i år.

Download programmet til torsdagens klassiske opgør på Øvrevoll - klik her!


Tears Go By og Freja.
Foto US Photo.
03.08.2010 12 heste til start i Casino Cosmopol Svenskt Derby (L) på søndag

Søndag eftermiddag rides årets største opgør for den klassiske årgang i Sverige, Casino Cosmopol Svenskt Derby (L) over 2400 meter på Jägersro i Malmö. Løbet har en samlet præmiesum på over 1,7 millioner svenske kroner, hvoraf 852.500 går til vinderen, og noget overraskende er kun 12 af de i alt 15 startpladser besat.

Frontfiguren i Svenskt Derby (L) er uden tvivl den brune hingst Sir Lando. Ejet af af norske Stall Perlen, trænet af tyske Wido Neuroth og redet af svenske Fredrik Johansson. Sidstnævnte var først i sidste uge tilbage i sadlen efter en karrieretruende skadespause, men timingen kunne ikke være bedre. Det var det præcis samme trekløver der i fjor vandt det svenske Derby med Handsome Hawk, og tidligere har trioen triumferet med navne som Valley Chapel og Val De Mar, alt imens de hver for sig har tilføjet endnu flere historiske Derbysejre til analerne.

Sir Lando har seks karrierestarter bag sig, hvoraf de fire er fra i år. Lando-sønnens til dato eneste sejr blev vundet knusende overlegent på Øvrevolls græs på nationaldagen den 17. maj, og de tre øvrige starter i 2010 er alle foregået i Tyskland - senest i Deutsches Derby (Gr.1), hvor Sir Lando var tredje gennem mål, men siden blev deklasseret til fjerdepladsen for trængning af konkurrenten Russian Tango.

Oprejsning til Giant Sandman?
Ligeledes fra Norge kommer fra Rune Haugen med Giant Sandman (Footstepsinthesand), der i sin seneste start knuste al konkurrence i Norsk 2000 Guineas som han vandt med syv længder. En positiv dopingprøve kostede dog efterfølgende hingsten sejren, men på trods af dette kan der naturligvis ikke tages noget fra hingstens sande kapacitet. Spørgsmålet er så - ligesom det er tilfældet med Sir Lando - om han formår at tackle sit første møde med Jägersros dirt track. Giant Sandman rides af sin faste makker, Espen Ski.

Moe Green er den store joker!
Det ved vi med sikkerhed at feltets tredje store stjerne, Moe Green (Xaar), klarer. Den Francisco Castro-trænede vallak har været helt uovertruffen i årets tre første starter, og senest gjorde han en del af søndagens konkurrenter til rene statister i Voterlöpning over 1730 meter på Jägersro.

Inden da havde han besejret den senere Derby Trial-vinder Chenango med hoved, men det var også med seks kilo mere på ryggen end konkurrenten som han denne gang møder fra lige vægt. Moe Green rides af Francisco Castros førstejockey Rafael Schistl, der her skal forsøge at vinde sin anden Derbysejr i 2010.

Otte af 12 fra familien Reuterskiöld
Udover de tre forhåndsfavoritter, står der virkelig "Reuterskiöld" på årets udgave af Svenskt Derby (L). De to ældste brødre Lennart Jr. og Fredrik sadler nemlig hele otte af de 12 deltagere imellem sig. Fredrik Reuterskiöld, der tidligere har vundet Svenskt Derby med Mad Dog Slew og Swing That Cat, kommer med et nyt stærkt team af amerikanske dirtspecialister i form af Aces Star/Per-Anders Gråberg, Hurry Lime/Shane Karlsson, Major Calloway/Alan Munro, Halos In The Hall/Valmir De Azeredo og Chenango/Lennart Hammer, mens Lennart Reuterskiöld Jr. sætter sin lid til den svenske Oaks-vinder Western Memory/Carlos Lopez, Academy Wing/Elione Chaves og den danske Derby-2'er Diamool/Jacob Johansen.

Eneste dansktrænede deltager i Svenskt Derby (L) 2010 er Sandie Kjær Nortoft-trænede Dustin/Manuel Santos, der senest var femte i Svenskt Derby Trial og inden da ligeledes femte i J. Lauritzen Dansk Derby.

Perlerække af storløb
Jägersros Derby-dag byder i alt på 11 løb, og foruden den altoverskyggende hovedbegivenhed rides også de to Listed-opgør Zawawi Cup (L) og Margareta Wettermarks Minneslöpning (L), det store 2-årsløb Malmö Stads Pris, det traditionsrige stayerløb Jägersro Cup, det "korte derby" Sofiero-löpning, Malmö Sommarhandicap og Scandinavian Arab Derby med deltagelse af den danske superhest SR Dorwan, som netop har været tredje i Gruppe-1 i Ascot.

I alt rides der om 4,2 millioner svenske kroner i Derby-dagens 11 løb - så bliver det vist ikke større på disse breddegrader!

Download løbsprogrammet, se tips, trænerudtalelser, præsentation af Derbyhestene og meget mere via Jägersros website - klik her!


Sir Lando.
Foto Thea Hofossæter, hestefoto.no.


Moe Green.
Foto Stefan Olsson / Svensk Galopp.


Giant Sandman.
Foto Thea Hofossæter, hestefoto.no.


Diamool.
Foto Stefan Olsson / Svensk Galopp.
03.08.2010 Kataloget til Dansk Galops Åringsauktion klar til download!

Lørdag den 4. september afholder Dansk Galop sin årlige auktion over fuldblodsåringer, og som traditionen har været siden 2005, finder auktionen sted på York Stutteri i Hørsholm. 92 1-årige heste ventes at komme under hammeren, og der bydes på en særdeles god blanding af i forvejen kendte og stærke danske blodlinjer, internationale moderlivsimporter, samt både danske og store internationale avlshingstenavne.

Download hele auktionskataloget via Dansk Galops webiste - klik her!

02.08.2010 Store penge til Olsen-trænede Elusive Time

Zwicky 2-års Maiden Serien over 1200 meter var ikke et af Scandinavian Open-dagens bedst doterede opgør, men alligevel strøg vindende Elusive Time af sted med en rigtig stor gevinst for sin knusende overlegne 10 længders sejr. Elusive City-sønnen var nemlig Racing Post Yearling Bonus-berettiget og kunne dermed lægge 10.000£ oven i førstepræmiens 25.000 danske kroner. Hesten tjente i sit livs første start således mere end vinderne af både Golden Mile (L) og First Marine Skandinavisk Opdrætningsløb.

Efter en lidt skæv start fik den engelske gæstejockey Jerry O'Dwyer hurtigt Elusive Time frem fra sit indvendige startspor, og efter få hundrede meter ramte debutanten fronten. Herfra var der kun en vej til målstregen, og Elusive Time øgede for hvert galopspring afstanden til sine konkurrenter. De to næste pladser gik to øvrige heste der jagtede Racing Posts Yearling Bonus, Rune Haugens Ecological og Bodil Hallencreutz' Kaldera, mens Søren Jensen-trænede Miss Cooper på fjerdepladsen blev bedste danskopdrættede hest i præmierækken, hvilket medførte en bonus på 5.000 kroner.

Elusive Time ejes af den saudiarabiske forretningsmand Jafar Al Ghitani, der igennem sin oversøiske agent, ireren Peter Hickey fra Tiranga Bloodstock, har satset på Racing Post Bonus-ordningen. "Jafar Al Ghitani har erhvervet en række 2-årige heste med henblik på have dem i træning i Europa og sidenhen sende dem til Saudi Arabien som ældre heste. Jeg foreslog ham, at sende et par stykker i træning hos Bent Olsen i Danmark, og på dette tidspunkt anede han ikke engang hvor Danmark lå henne. Det er trods alt lettere for en hest at vinde et maidenløb i Skandinavien end det er i England, så det var ikke svært at overtale ham", fortalte Peter Hickey, der selv var taget til København for at overvære løbet og modtage ærespræmien.

Peter Hickey stod ligeledes bag årets første Racing Post Yearling Bonus-vinder på Klampenborg, Karakorun, som agenten erhvervede på vegne af Bent Olsen på Doncasters Breeze Up Sale. "Bent Olsen og jeg har sat et rigtig godt samarbejde op, og jeg håber at den model vi kører har hidtil vist sig at være meget gunstig", forklarede agenten, der dertil er opdrætter af årets Mowerinaløbsvinder Tears Go By, som ligeledes trænes af Bent Olsen.


Elusive Time/Jerry O'Dwyer vinder Zwicky 2-års Maiden Serien med 10 længder.
Foto US Photo.


Bent Olsen og bloodstock agent Peter Hickey modtog "Bonusvinderen" i vindercirkelen efter sejren.
Foto US Photo.
02.08.2010 Ægte hattrick af Søren Jensen

På Scandinavian Open-dagen i fjor fejrede Søren Jensen en af sine største dage som træner, da det lykkedes ham at sadle intet mindre end syv vindere. Og efter søndagens tre første opgør var man fristet til at tro, at historien var ved at gentage sig!

Jensen lagde ud med et besøg i vindercirkelen efter Hans Jacob Moresco Handicap over 1300 meter, hvor den tidligere Klampenborg Store Sprint-vinder Lady Lily var først under stregen under gæstejockey Eddie Ahern. Sejren kom i hus med hals foran Master Chef/Jerry O'Dwyer, mens vinderens to staldkammerater Second To None/Lennart Hammer og Flyer/Kim Andersen kom i mål inden for en længde.

Det efterfølgende opgør, 1. afdeling af Foundation Sires Serien, var Meydan Millennium spillet til favorit, og under en hårdt arbejdende Lennart Hammer lykkedes det Abaco Prince-sønnen at flyve forbi samtlige konkurrenter yderst i banen og til slut vinde sikkert foran Jørgen Tølbøll-duoen Bowland Boy/Le Tølbøll og Joseph Locke/Line Juhl Nielsen.

I dagens tredje løb, First Marine Skandinavisk Opdrætningsløb, var Søren Jensen for tredje gang i træk på besøg i vindercirkelen efter Eddie Ahern havde taget sin anden dagssejr, denne gang med Halløjsa.

I dagens fjerde opgør, Rider Cup 3-års Sprint, sluttede sejrsrækken dog, da Uhadada/Eddie Ahern måtte nøjes med trejdepladsen bag Bodil Hallencreutz-trænede Gulapa/Per-Anders Gråberg ogBrian Wilsons His Highness/Lennart Hammer.

Nottingham vandt HM Dronningens Ærespræmie for andet år i træk
Det traditionsrige amatørløb HM Dronningens Ærespræmie, der i fjor blev åbnet for deltagelse af kvindelige amatørryttere, fik den samme vinder som i fjor i form af Nottingham, men denne gang var det den unge mandlige rytter Max W. Friberg, der var på ryggen af vinderen.

Max W. Friberg lagde ud i et hæsblæsende tempo på Johan Reuterskiöld-trænede Nottingham, og på bagsiden havde duoen en enorm føring til de øvrige. Rundt opløbssvinget var Nottingham fortsat godt gående, og da han ramte opløbsstrækningen stod det klart for de fleste at løbet var blevet "stjålet" og at ingen bagfra kommende kunne true Richard Of York-sønnen, som til slut sejrede overlegent med to længder foran Downbeat/Jonna Gustafsson og Wrams Boss/Emma Olssen.

Max W. Friberg, søn af den mangeårige Jägersro-træner Sam W. Friberg, kan nu se frem til at skulle i personlig audiens hos HM Dronningen efter sejren med Maria Westmanns 7-årige vallak.

Dina-Double
Udover Søren Jensens trippel, var der rigtig mange "doubler" denne søndag i Klampenborg. Lennart Hammer vandt to sejre med henholdsvis Django og Meydan Millennium, Eddie Ahern var først over stregen med Halløjsa og Lady Lily, Bent Olsen sadlede to vindere i form af Reventon og Elusive Time - og endelig red Dina Danekilde ligeledes to vindere i form af Susanna Hjuler-trænede Bologne og Liz-Marie Åkerbergs Steel Fantasy.

Scandinavian Open-dagen blev afrundet med hjemmesejr, da Maria Carlstedt fik sin første professionelle trænersejr med Kizz My Neck, der blev redet til sejr af Shane Karlsson.


Lady Lily/Eddie Ahern åbnede Scandinavian Open-dagen. med sejr foran Master Chef/Jerry O'Dwyer og Second To None/Lennart Hammer.
Foto US Photo.


Meydan Millennium/Lennart Hammer sørgede for sejr nummer to ud af tre for træner Søren Jensen. Foto US Photo.


Johan Reuterskiöld-trænede Nottingham/Max W. Friberg lagde tidligt i HM Dronningens Ærespræmie stor afstand til konkurrenterne og vandt til slut overlegent. Foto US Photo.


Bologne sørgede for den ene af to dagssejre til Dina Danekilde.
Foto US Photo.
02.08.2010 Halløjsa debuterede med sejr i Skandinavisk Opdrætningsløb

I fjor gav Søren Jensen direkte debut til Uhadada i Dansk Kriterium, og det resulterede som bekendt i en sejr. Søndag eftermiddag skulle Jensen forsøge at levere en lignende præstation med samme ejerkreds' Halløjsa i First Marine Skandinavisk Opdrætningsløb - og planen lykkedes til perfektion!

De 2-åriges første storløb på dansk grund i 2010 havde to forhåndsfavoritter i Helle Christensens rutinerede Madame Esprit/Kim Andersen og Reventons helbror Cantenac/Jacob Johansen fra Bent Olsens stald. De to favoritter kom dog til kort overfor den lynende debutant Halløjsa, der i hænderne på den irske gæstejockey Eddie Ahern strøg først over stregen i sit livs første væddeløb.

Der blev lagt ud i et godt tempo i opgøret, og ind på opløbsstrækningen var det Madame Esprit der fik "first run" under Kim Andersen. Esprit Du Nord-datteren trak omgående en længde fra resten af feltet, men faren lurede udvendigt i banen, hvor Ahern fortsat havde Halløjsa friskt på biddet, mens Jacob Johansen var ved at få farten op under den noget tungere Cantenac.

Da Halløjsa omsider fik marchordre nåede han hurtigt op på siden af Madame Esprit, der dog kæmpede inderligt for at stå imod hele vejen til målstregen, men til slut var debutanten den bedste og havde en hals foran på stregen. Efter løbet nedlagde Jacob Johansen protest imod både vindende Eddie Ahern og Kim Andersen på andenpladsen, idet han mente at de begge havde trængt ham og kostet Cantenac sejren.

Klampenborgs voldgift afhørte efterfølgende de fire første ryttere gennem mål, og både Kim Andersen, Eddie Ahern og Per-Anders Gråberg der sad på fjerdehesten Et Toi mente, at Cantenac allerede var slået da Johansen måtte tage op i sin hest. På baggrund af løbsfilmen og diverse afhøringer fandt voldgiften også, at Cantenac var slået på tidspunktet hvor trængningen fandt sted, at Halløjsa løb lige ud og ikke havde med hændelsen at gøre, men at Madame Esprit derimod trak et spor ud i banen og trængte Cantenac uden indflydelse på løbets resultat. Kim Andersen fik på den baggrund en bøde på 2.500 kroner og indløbsrækkefølgen blev bibeholdt.

Storløbsvinderen Halløjsa ejes af Stald Chili, der ligeles står bag sidste års Kriteriumsvinder og dette års Larch-vinder Uhadada. Halløjsa blev købt på Dansk Galops Åringsauktion for 65.000 kroner af træner Søren Jensen, og efter den veloverståede debut er det netop Dansk Galops Auktionsløb med 250.000 kroner i førstepræmie der bliver næste opgave for Academy Award-sønnen. Halløjsa er opdrættet på York Stutteri og han er i øvrigt halvbror til kapable Dantolini.


Halløjsa/Eddie Ahern vinder First Marine Skandinavisk Opdrætningsløb før Madame Esprit/Kim Andersen og Cantenac/Jacob Johansen.
Foto US Photo.
02.08.2010 Reventon bedre end nogensinde i Copenhagen Golden Mile (L)

Der har aldrig hersket tvivl om talentet hos Lone Kaj-Nielsens Reventon. Den nu 4-årige Academy Award-søn var den bedste i sin årgang som 2-årig, og selv om han ikke fik det helt store ud af det i sin klassiske sæson, kan det ikke komme bag på nogen at han i år er strøget helt op i den skandinaviske milerelite. Denne status blev for alvor cementeret søndag eftermiddag, da han let med halvanden længde triumferede i Copenhagen Golden Mile (L) på Klampenborg.

Træner Bent Olsen havde på forhånd advaret konkurrenterne om, at Reventon var en af hans største chancer på dagen, og da starten gik var hesten også spillet til kneben favorit i totalisatoren foran den ene af de to tyske gæster, Devilish Lips/Lennart Hammer.

Kort efter start trak Mutasaddi/Eddie Ahern fra med adskillige længder, og føringen holdt til et stykke inde i opløbet, hvor Prince Fasliyev/Per-Anders Gråberg skød frem midt i banen og Reventon/Jacob Johansen angreb udvendigt. Det så længe ud til at blive en tæt kamp op mod stregen, men Reventon fandt et ekstra gear til slut og kunne trække let fra. Efter en tabt start afsluttede den tyske gæst Integral/Kim Andersen stærkt mellem heste og kunne akkurat på målstregen sætte hovedet foran Prince Fasliyev og Dan Tucket/Jerry O'Dwyer.

Førstepræmien var 75.000 kroner værd for Reventon, der igennem karrieren har vundet langt større pengepræmier, men dette var hestens første blåstemplede Listed-sejr og dermed også den meritmæssigt største hidtil.

"Næste start for Reventon bliver højst sandsynligt Skandinavisk Grand Prix over 1800 meter her på Klampenborg", fortalte en glad Bent Olsen efter sejren med den danskfødte hingst, som er opdrættet i samarbejde mellem Martin Hjorth Jensen og Alexander Elsass. Reventon er ud af Cajun Cadet-datteren Raadyr, som selv er halvsøster til sidste års Derbyvinder og dette års Scandinavian Open (Gr.3)-3'er Master Kid. Det blev dermed en søndag hvor den i forvejen majestætiske moderlinje fik endnu mere international black type.


Reventon/Jacob Johansen på vej mod sejren i Copenhagen Golden Mile (L). Foto US Photo.


Reventon krydser målstregen som vinder af Copenhagen Golden Mile (L). Foto US Photo.
02.08.2010 Django fik ram på Peas And Carrots i Scandinavian Open (Gr.3)

I 2006 blev han nummer to bag Peas And Carrots i Dansk Derby, og i de seneste tre udgaver af Scandinavian Open Championship (Gr.3) er det blevet til fjerdepladser hver gang.

Men fjerde gang blev lykkens gang for Jessica Long-trænede Django, der søndag eftermiddag tog sit livs første Gruppe-3-sejr efter en fremragende opløbskamp. Acatenango-sønnen sejrede med Lennart Hammer i sadlen med mindre end en halv længde før den forsvarende vinder Peas And Carrots/Eddie Ahern, mens forrige års danske Derbyvinder Master Kid fortsatte sin fremgang som tredje under Jacob Johansen. Også på de to sidste præmiepladser fulgte heste trænet af Bent Olsen, nemlig Volo Cat/Jerry O'Dwyer og Alnitak/Espen Ski

Alpacco i front
Som forventet var det Alpacco/Rafael Schistl der kunne føre feltet rundt tribunesvinget, og ud på bagsiden øgede parret føringen til tre-fire længder, mens El Miracle/Elione Chaves og Django var de næste. Alpacco fik serveret sin drømmerejse, idet der ikke blev trykket på ham undervejs, men allerede rundt opløbssvinget så der ud til at være udsolgt hos Walter Nilsen (L)-vinderen, der hurtigt blev overrumplet af størstedelen af feltet.

Ind på opløbet overtog Django føringen under hård drivning af Lennart Hammer, alt imens Eddie Ahern fortsat sad bomstille på ryggen af Peas And Carrots, som havde rundet den ene konkurrent efter den anden udvendigt i banen rundt opløbssvinget. Også Master Kid var fortsat med i legen under Jacob Johansen.

Ned gennem det lige udviklede det sig dog til en tvekamp mellem Peas And Carrots og Django, og en overgang var de to heste hoved ved hoved, men med 200 meter tilbage viste Django sig som den bedste stayer af de to, og han kunne til slut sejre med en halv længde.

Et kilos Gruppe-3-straf
Det skal naturligvis med, at Peas And Carrots bar på en Gruppe-3-straf, og dermed havde et kilo mere på ryggen end Django, men træner Lennart Reuterskiöld Jr. var efterfølgende ikke i tvivl om grunden til nederlaget. "Peas And Carrots er ikke nogen stayer, og 2400 meter i et hårdt tempo er for langt for ham. Sidste år kravlede de afsted de første 1600 meter, og han kunne derfor bruge sin speed til slut, men i dag var der bare ikke nok i tanken til at han kunne slå Django. Han gik et fremragende løb og beviste at han er tilbage hvor han skal være, så næste gang gælder det Marit Sveaas Minneløp på den norske Derbydag".

Perfekt løb i år
Djangos træner Jessica Long fik sin korte karrieres hidtil største skalp med Gruppe-3-triumfen, og hun var efterfølgende fuld af lovord overfor både sin hest og jockey. "Django har været en sund og rask hest igennem hele sin karriere, han havde en hård 3-årssæson og formåede at blive endnu bedre som 4-årig. Dette var hans fjerde forsøg i Scandinavian Open, og i modsætning til i fjor hvor han selv måtte trække læsset undervejs, fik han denne gang en perfekt rejse bag pacen. Næste gang går vi til SM Classic på Täby med Django", fortalte træneren efter sejren.

Django vandt tidligere på året Klampenborg Galopbanes 100 års Jubilæums Stayer over 2400 meter, og han slog endnu engang en tyk streg under hvor han bedst kan lide at løbe væddeløb. Acatenango-sønnen, der både er ejet og opdrættet af ABBA-Benny Andersson og hans hustru Mona Nörklit, modtog 300.000 kroner for sejren, der var hans 10. i 37 karrierestarter.

Belønningen for Chess Racing og Mona Nørklits 7-årige Django var 300.000 kroner, og dette var den tidligere St. Leger-vinders 10. karrieresejr i 37 starter.


Alpacco/Rafe Schistl leder SOC-feltet ind i tribunesvinget.
Foto US Photo.


Scandinavian Open (Gr.3) afgøres med Django/Lennart Hammer (i midten) foran udvendige Peas And Carrots/Eddie Ahern og indvendige Master Kid/Jacob Johansen.
Foto US Photo.
02.08.2010 Oliver Wilson går i lære hos Søren Jensen

Af Carsten Bundgaard

Det unge jockeytalent Oliver Wilson er fra dags dato indtrådt i de professionelles rækker i dansk galopsport. Oliver Wilson har mandag sin første arbejdsdag i stalden hos championtræner Søren Jensen. "Unge Oliver er gået i lære", siger faderen Brian Wilson.

Oliver Wilson har vist stort flair for sporten. Hans næste ridt foregår på lørdag i Aalborg, hvor der afvikles et flot program med otte galopløb, heriblandt Stutteri Skovmarken Aalborg 2-Års Grand Prix.

”Nu må vi se om Oliver kan klare vægten på sigt. Det bliver spændende for ham at komme til Søren Jensen", siger Brian Wilson som har en plan B i skuffen hvis Oliver taber kampen mod vægten.

”I så fald vil jeg forsøge at få ham til træner David Pipe i England med henblik på en karriere som forhindringsrytter", slutter Brian Wilson.


Oliver Wilson.
01.08.2010 Gruppe-1-triumf for Stall Trick Or Treat i Sydafrika

Det blev en uforglemmelig uge for norske Stall Trick Or Treat, som ovenpå torsdagens to triumfer med Alyshakeys i Polar Cup (Gr.3) og Go Go Gadget i Norsk Derby Trial, lørdag eftermiddag så deres 3-årige hoppe Here To Win sejre i Gruppe-1-løbet Garden Province Stakes i Durban.

Den brasilianskfødte hoppe blev redet til en sikker længdes sejr af jockey Anthony Delpech, og hun scorede godt 250.000 kroner ved sejren. Træner Mike de Kock udtalte efterfølgende, at Here To Win hele tiden forbedrer sig, og at hun absolut er et emne til de hold der til vinter tager turen til Dubai.


Here To Win.
30.07.2010 To fantastiske dage for dansk opdrætterpar

Timingen kunne nærmest ikke være bedre for opdrætterparret Inge Dorte og Henrik Seerup. Lørdag den 4. september fremstiller de en halvbror til gårsdagens Gruppe-3-triumfator Alyshakeys, og mindre end 24 timer efter deres eget opdræt fik international Black Type status på Øvrevoll, sejrede den nært relaterede 2-årige hingst Libranno i det stærke Richmond Stakes (Gr.2) på Goodwood i England.

Det var karrierens tredje sejr i lige så mange starter for Richard Hannon-trænede Libranno, der i sin anden start havde hjemtaget Gruppe-2-opgøret July Stakes i Newmarket og her fulgte op med en sikker triumf på Glorious Goodwood. Libranno er søn af Singspiel-hoppen Annabella Ja, som selv er halvsøster til Alyshakeys og ud af Inge Dorte og Henrik Seerups 21-årige avlshoppe Alamea. Faderen Librettist (Danzig) var selv dobbelt Gruppe-1-vinder og har i år sin første årgang på væddeløbsbanerne. Han er i øvrigt også halvbror til Gruppe-1-vinderen Dubai Destination (Kingmambo).

Alamea har i avlen produceret 11 startende afkom som alle har vundet, og hun er desuden mor til Spectrum-datteren Alagna, der selv har produceret gode skandinaviske vindere som Hoffmann og Vivaldi.

Ved Dansk Galops Åringsauktion på York Stutteri den 4. september fremstilles en Most Welcome-halvbror til Alyshakeys, og denne fukse hingst er således også meget nært relateret til en af Englands helt store 2-årsstjerner i dette øjeblik. Libranno har engagement i både Champagne Stakes (Gr.2) i Doncaster, Mill Reef Stakes (Gr.2) på Newbury og endelig Middle Park Stakes (Gr.1) i Newmarket over de næste to måneder.

30.07.2010 Johansson tilbage - to måneders pause til Martinez

Sveriges største jockeynavn gennem alle tider, Fredrik Johansson, var torsdag aften tilbage i sadlen med et enkelt ridt på Øvrevoll for sin mangeårige arbejdsgiver Wido Neuroth. Det var på hesten Tiger For Two, der efter en prominent rejse sluttede lige uden for præmierækken i Norsk Derby Trial. Mens det er glædeligt at have Johansson tilbage, er det lige så ærgerligt at måtte undvære Manuel Martinez de næste to måneder grundet et benbrud.

Manuel Martinez brækkede benet to steder da han fik det i klemme imellem hesten Morning Dress og startboksen i Göteborg forrige søndag. Ifølge Martinez' agent Mario Riderello venter der to måneders hvile, inden den fremgangrige rytter med tre skandinaviske Derbysejre inden for de sidste år på meritlisten er tilbage i sadlen.


Fredrik Johansson.
Foto US Photo.
v29.07.2010 Danskopdrættede Alyshakeys Gruppe-3-vinder på Øvrevoll

Torsdag aften blev endnu en minderig "day at the races" for Stall Trick Or Treat, der med frontfigur Morten Myhre i spidsen kunne besøge Øvrevolls vindercirkel to gange efter triumfer i både Norsk Derby Trial og Polar Cup (Gr.3). Sidstnævnte blev vundet af danskopdrættede Alyshakeys, der under Manuel Santos gav sine ældre konkurrenter baghjul i den tunge græsbane og sejrede med en halv længde før Heureux og tyske Indomito.

Wido Neuroth-trænede Alyshakeys var ubestridt Skandinaviens bedste 2-årige hest i fjor, hvor hun sejrede fem gange i lige så mange starter. Hun startede sin klassiske sæson med at være uplaceret over 1600 meter i Tyskland, og siden fulgte hun op med to klassiske placeringer som henholdsvis tredje i Mowerinaløb på Klampenborg og anden i Dianalöpning på Täby, begge gange over 1600 meter.

Denne gang var Alyshakeys for første gang ude over kortere distance, nærmere betegnet 1370 meter, og det var lige hvad Sendawar-datteren havde brug for. Under Manuel Santos var hoppen altid velplaceret helt fremme i feltet undervejs, og kort inde i opløbet gik hun i kødet på længe førende Steve's Champ/Espen Ski og ramte fronten, hvorefter hun forsvarede sig glimrende overfor de sene angreb fra Heureux/Carlos Lopez og Indomito/Andrasch Starke. Fjerdepladsen gik til Hansinger/Lennart Hammer, mens Steve's Champ holdt hjem til de sidste præmiepenge.

Førstepræmien var 300.000 norske kroner værd for Alyshakeys, der nu matches imod Zawawi Cup (L) over 1200 meter på den svenske Derby Dag på Jägersro den 8. august.

Gruppe-3-triumfen var samtidig en kærkommen gave til det danske opdrætterpar Inge Dorte og Henrik Seerup, der på Dansk Galops Åringsauktion den 4. september fremstiller en halvbror til Alyshakeys efter Most Welcome og den glimrende avlshoppe Alamea (Ela-Mana-Mou), som foruden Alyshakeys har produceret den Listed-placerede Sendalam og skandinaviske 3-års mester Artie Bucco og otte øvrige vindere ud af lige så mange startende afkom.

Endvidere er det højst interessant, at Alyshakeys' halvsøster Annabelle Ja (Singspiel) er mor til den i år ubesejrede 2-årige hoppe Libranno, der i træning hos Richard Hannon den 8. juli vandt July Stakes (Gr.2) i Newmarket.

Go Go Gadget slog Bank Of Burden
Norsk Derby Trial over 2160 meter blev en rigtig styrkeprøve på den tunge græsbane, og favoritværdigheden lå hos Niels Petersens Hawk Wing-søn Bank Of Burden med staldjockey Per-Anders Gråberg på ryggen, men efter en fremragende og tæt opløbskamp gik sejren i stedet til staldkammeraten Go Go Gadget med Lennart Hammer.

Tyskopdrættede Go Go Gadget (Areion) sejrede til slut med en længde før Bank Of Burden, mens Hot Wing/Carlos Lopez for første gang i år så ud til at komme til sin ret i den bløde bane og sluttede stærkt af til tredjepladsen før længe førende Osorios Trial/Espen Ski, mens den danske Derby-2'er Diamool/Jacob Johansen tog den sidste pengepræmie på femtepladsen.


Alyshakeys/Manuel Santos vinder Polar Cup (Gr.3).
Foto Thea Hofossæter, hestefoto.no.
v29.07.2010 Hans Adielsson gør comeback som galoptræner - men i England!

Af Carsten Bundgaard

Efter en lang karriere indenfor travsporten vender Hans Adielsson nu tilbage til galopsporten. Hans Adielsson bliver træner i England med storhesteejeren Erik Penser som en central kunde. "Men jeg tager heste i træning for alle som må ønske det", siger Hans Adielsson.

”Jeg har været ovre og se på forholdene i England ved flere lejligheder, og nu er beslutningen truffet. Min hustru og jeg flytter til England, og jeg forventer at være i gang omkring den 1. oktober", beretter Hans Adielsson.

Svenskeren stoppede som travtræner mellem jul og nytår, hvor han overlod stalden til den unge dansker Michael Lønborg. I en alder af 67 gik Hans Adielsson på en fortjent pension, men nu er han tilbage i arbejdstøjet.

”Jeg føler mig fortsat frisk og vil gerne have noget at rive i", siger Hans Adielsson. "Det er samtidig en drøm at prøve det her i England. Det kan være det slutter inden der er gået et år, men det kan også vare fire-fem-seks år, måske".

Hans Adielsson og hustru Mai Adielsson vandt trænerchampionatet i Klampenborg i jubelsæsonen 1983, hvor ægteparret gjorde rent bord i de fem klassiske løb. Rossard med sejre i Mowerinaløbet, Dansk Oaks, Dansk Derby og Dansk St. Leger samt Hjovial i Dabsk Forårsløb.

Hans Adielsson deltog i fjor i et stort foredrag i Aalborg sammen med sønnen Erik Adielsson. Med over 250 gæster vakte det opsigt, da træneren udtalte, at galopsporten står hans hjerte nærmest selvom han på det tidspunkt drev en af Sydsveriges største træningsstalde.


Hans Adielsson.
Foto Martin Timm.
v28.07.2010 Svensk avlshingsts afkom har succes i Italien

Stuteri Rävdansens nyerhvervede avlshingst Philomatheia (Danzig) fejrede i weekenden en stor fremgang i Italien, da hans 2-årige søn Master Fitz slog til i Listed-opgøret Criterium Parlenopeo i Napoli. Det var anden sejr i blot tre starter for stortalentet, der trænes af Stefano Botti. Rävdansen lejede i første omgang Philomatheia fra Japan, men ligesom det er tilfældet med stutteriets anden hingst, Eishin Dunkirk, har de nu købt Philomatheia fri af kontrakten.


Philomatheia. Foto Rävdansen.
v26.07.2010 Danskere tredje i Gruppe-1 på Ascot

Lørdag blev en stor dag for Nina Koustrup, jockey Marc Stott og araberhesten Sr Dorwan. Den danske hest sluttede på tredjepladsen i det internationalt klassificierede Gruppe-1-opgør for araberheste, The President of the United Emirates Cup over 2000 meter. De to første pladser i opgøret gik til Sheikh Abdullah bin Khalifa al Thani, og på tredjepladsen fulgte altså danske SR Dorwan.

v25.07.2010 Göteborgs Stora Pris til Match Point, Petersen og Gråberg

Det blev det fra i år nye skandinaviske trekløver bestående af familien Nagell-Erichsen, træner Niels Petersen og jockey Per-Anders Gråberg, der søndag eftermiddag trak det længste strå i storløbet Göteborgs Stora Pris over 1400 meter med 125.000 svenske kroner til vinderen. Vinderen var Match Point, der besejrede El Rey.

Den 4-årige skimle Verglas-datter Match Point fortsætter med at udvikle sig, og efter dagens sejr i Göteborg runder hun et højst sandsynligt et handicap på 80. Dette var hendes fjerde karrieresejr i 18 starter, og præmiesummen steg til 363.000 kroner.

Niels Petersen og Per-Anders Gråberg triumferede også i dagens Super Sprint over 500 meter, hvor Stall Zuccinis Light The Fire atter fik vist sin store hurtighed ved at vinde overlegent med tre længder foran fartspecialisten Cavorting/Dina Danekilde. Light The Fire vandt tidligere i år en Super Sprint over 402 meter på Øvrevoll, og på disse helt korte distancer er Invincible Spirit-sønnen meget svær at matche på de skandinaviske baner.


Match Point og Per-Anders Gråberg vinder Göteborgs Stora Pris.
v24.07.2010 Bent Olsen dominerede Fyensløbsdagen

Bent Olsen sad tungt på lørdagens to bedste opgør på Fyens Væddeløbsbane i Odense, hvor Klampenborg-træneren både sadlede nummer et og to i Provinsens 3-års Serie og selve Fyensløbet.

Dagens hovedbegivenhed, Finderup & Tølbølls Fyensløb over 2300 meter, blev en ren Olsen-double da Henrik Villadsens Dan Tucket/Jacob Johansen henviste sin staldkammerat Hongkong Legend/Rafael Schistl til andenpladsen efter en flot opløbskamp. Tredjepladsen gik til sidste års Fyensløbsvinder Take A Chance/Nicolaj Stott før Bonefish og Cavewarrior. Totalisatorfavoritten i opgøret, Helle Christensen-trænede Runner Runner sluttede sidst gennem mål under Kim Andersen.

I Provinsens 3-års Serie over 1650 meter gav sejr til Olsens Out The Ring/Kim Andersen, der denne gang kunne henvise Totally Invincible/Jacob Johansen til andenpladsen, mens Izuizorizuain't/Emilia Hvitved blev tredje.

Forinden havde Crafty Cleaner/Ann-Charlotte Nielsen indledt Fyensløbsdagen med sejr i Albani Sprinten over 1050 meter foran Val De Flores/Emilia Hvitved og Gifted Lass/Lennart Hammer.

Dagens to øvrige galopvindere blev Action Time/Oliver Wilson og Bistagno/Lea Olsen.


Dan Tucket/Jacob Johansen (th) havde hovedet foran Hongkong Legend/Rafael Schistl på stregen i Fyensløbet. Begge heste trænes af Bent Olsen.
v24.07.2010 Western Memory slog Wellness i Svenskt Oaks

Det var i al sandhed Lennart Reuterskiöld Jr's lørdag aften på Jägersro. Hjemmebanetræneren sadlede ikke mindre end fire vindere i dagens otte løb, og han satte sig tilmed på de to største begivenheder - FRBC Svenskt Oaks med Western Memory og Arqana Altamira-Löpning med White Cheek Fox.

FRBC Svenskt Oaks over 2400 meter var på forhånd et vældigt åbent opgør, og favoritværdigheden lå på forhånd hos Breeders' Mile-vinderen Wakayama, der ligeledes trænes af Lennart Reuterskiöld Jr. Fra start tog Wido Neuroth-trænede Wellness/Jan-Erik Neuroth hånd om føringen før danske Air Strike Eleven/Rafael Schistl, og der var ikke de store forskydninger i rækkefølgen før indgangen til opløbssvinget, hvor Wellness åbnede op for sluserne og havde et solidt forspring ind på den lige strækning.

Her kom Western Memory og Carlos Lopez som de eneste med et stærkt angreb, og midtvejs i opløbet overtog hjemmehesten kommandoen og trak siden fra til sikker sejr på godt to længder før Wellness, som igen havde hele syv længder til tredjehesten Satin/Annelie Hollstenius, der akkurat kunne holde Wakayama/Per-Anders Gråberg bag sig. Femtepladsen gik til Bent Olsen-trænede Freja/Jacob Johansen før Senorita Bloom/Valmir De Azeredo og Fayence/Dina Danekilde.

Førstepræmien i FRBC Svenskt Oaks var 262.060 svenske kroner værd for amerikanskopdrættede Western Memory, der efter en lidt skuffende start på sin klassiske sæson virkelig er kommet op i omdrejninger nu.

Den korte udgave af Oaks, Arqana Altamira-Löpning over 1730 meter, gik ligeledes til en amerikanskopdrættet hoppe, og ligeledes i Lennart Reuterskiöld Jr's varetægt. Denne gang var der også tale om en favoritsejr til White Cheek Fox, der med Per-Anders Gråberg på ryggen ganske let kunne henvise danskopdrættede Flying Party/Jan-Erik Neuroth til andenpladsen, mens Swedish Streak/Martin Rodriguez blev tredje. Sejren i dette opgør var 127.695 svenske kroner værd for White Cheek Fox.

Lennart Reuterskiöld Jr's to øvrige sejre på Jägersros Oaks-dag blev vundet med først 4-årige Sehoy - endnu en amerikaner der trives helt fantastisk på Malmö-banens dirt track. Under lærling Marie Petersson sejlede Sehoy væk fra sine konkurrenter i indgangen til opløbssvinget og vandt med 15 længder før Montgomery/Annelie Hollstenius, Gone East/Rafael Schistl og Escargot/Cathrine Weilby.

Endelig rundede Junior dagen af med at se 2-årige Uppercut Action/Per-Anders Gråberg henvise Bent Olsens til i dag ubesejrede hoppe Karakorun til andenpladsen med tre længder. Begge heste går højst sandsynligt ud i Malmö Stads Pris på den svenske Derbydag den 8. august.


Western Memory/Carlos Lopez vinder FRBC Svenskt Oaks før Wellness/Jan-Erik Neuroth. Foto Svensk Galopp / Stefan Olsson.