ikeyvet 35332

hk entreprise 2015 1

carlras14

seeland fall_2013

mingun logo 2014

ravdansen 2014 top 15

appel au maitre 2015 small

reverdy shop 2014

kentaur 2015

Lanwades Signature Galopsport June15 top

Juniper banner 1

Bustrup Blogger: Skandinavisk Derby 2032 - en fremtidsvision!

 

Så er det igen Derbydag! For kun anden gang løbes Skandinavisk Derby på Klampenborg Galopbane. Første gang var i 2029. I fjor var Øvrevoll vært og til næste år har Sverige værtsskabet på Jägersro i Malmø.


Skandinavisk Derby har i år ekstra bevågenhed, da der samtidig er premiere på den totale ombygning af banen i Ordrup Mose, der oprindelig blev indviet tilbage i 1910. Tidens tand havde fået et så solidt tag i de gamle bygninger, at Scandinavian Racing Board (SRB) for to år tilbage besluttede, at lappeløsninger ikke holdt længere, men faciliteterne skulle leve op til de krav, den enorme udvikling skandinavisk galopsport havde været inde i gennem mange år, berettigede til.

 

Og publikum har sandelig noget at glæde sig til. Den topmoderne og arkitektonisk usædvanligt smukke treetagers tribune er skabt med hensyntagen til Banens enestående beliggenhed og med tydelig inspiration fra de gamle bygninger. Overalt fra tribunen har man et fantastisk udsyn til banen pga. de flotte glasfacader, og alt er gennemtænkt og velorganiseret, fra Holiday Inn hotellets værelser og konferencefaciliteter til restauranter og barer, der alle er forpagtet ud.

 

Allerede da jeg ankom til Banen, to timer før første løbs start, var der kommet mange mennesker. Det skyldes helt sikkert også, at de tre nordiske regentpar har meldt deres ankomst sammen med Danmarks meget galopinteresserede prinsesse Isabella, der selv har en hest til start i Derbyet, som i år er doteret med 1 mio Euro til vinderen. De tre dronninger har lagt navn til tre af dagens løb og udsætter meget flotte ærespræmier.

 

Efter jeg har passeret Hovedindgangen med bronzeskulpturen af Peas And Carrots, falder jeg i staver ved Jockeyrummet. Den smukke bygning fra Banens åbning i 1910 er bevaret i sin oprindelige skikkelse, men er indvendigt totalt forandret. I underetagen er der stadig omklædningsrum for jockeys, mens førstesalen nu rummer administration for den danske afdeling af SRB, for Dansk Galop og for Copenhagen Racecourse. Navnet var blevet ændret fra Klampenborg Galopbane i 2022 pga. den stigende internationalisering.


Paddocken ligger hvor den altid har ligget, men er nu helt ombygget og ligner nærmest et amfiteater. Hestene går på tartan såvel i paddocken som på stien under den nye tribune til paraderingen, inden de går ud på banen og cantrer til startstedet.

Jamen, hvordan er det kommet så langt?


Det begyndte i 2015, da regeringen vedtog den nye totalisatorlov, der var bygget op efter svensk forbillede, men som i sin danske udgave indeholdt en del flere positive elementer, bla. en vurdering hvert andet år om loven fuldt ud levede op til de store ambitioner, der lå i den. Og virkningen udeblev ikke.


Pludselig voksede interessen for galopsporten eksplosivt, en udvikling, der også fandt sted i Sverige og Norge og som havde sit udspring i den verdensomspændende økonomiske fremgang fra 2011.


Det førte til, at nogle visionære mennesker fra de tre lande satte sig det mål, at få skabt et internationalt miljø for galopsporten i Skandinavien, hvilket kun kunne opnås ved, at skandinavisk galopsport blev én ting, således at der kunne ske en fælles markedsføring og ikke tre individuelle. Det lykkedes!


Efter syv år blev Scandinavian Racing Board (SRB) etableret i 2022 med hovedsæde i Stockholm og lokale filialkontorer i Oslo og København.


Årene derefter skulle vise, at der var set rigtigt. Naturligvis var der indkøringsvanskeligheder her og der, men de stod slet ikke i forhold til den store gevinst - galopsporten var populær og omsætningerne på banerne i Skandinavien voksede til beløb, man knapt nok have turde drømme om.


Selve totalisatorspillet var blevet lagt ind under et nyt selskab - Scandinavian Tote - ST - der var dannet af ATG i Sverige, Norsk Rikstoto og Danske Spil. Dette selskab stod også bag TV transmissionerne på ScandinavianHorseTV. Den positive udvikling var også smittet af på det skandinaviske opdræt, der endog havde klaret sig så godt, at alle løb fra 2025 var åbne for alle heste uanset, hvor de var født. Og vel ganske rimeligt, når man tænker på den succes skandinaviskopdrættede heste havde haft de seneste år med triumfer i Tysk Derby, i en række internationale gruppeløb og sejre i listed races overalt i Europa.


Åringsauktioner på York Stutteri havde vist fremgamg år efter år og auktionen blev nu afviklet over tre dage med næsten 100 fremstillede åringer pr. dag. På Åringsauktionerne blev der fremstillet åringer fra såvel de store etablerede stutterier fra hele skandinavien, men også fra mange mindre stutterier, hvor der oftest står måske 5-10 hopper.


Udvalget af hingste er stort. Mange af de store stutterier kan tilbyde tjeneste af stutteriets egne hingste og samtidig er det muligt at søge om tilladelse til at få sin hoppe bedækket på Scandinavian Stud på York Stutteri, hvor fem internationale tophingste er til disposition.


Ejerkredsen er blevet betragtelig udvidet gennem de sidste 15 år. Der er selvfølgelig stadig personer, der har heste alene, men den nye totolov fra 2015 bevirkede, at disse personer nu ofte har adskillige heste i træning. Anpartsstalde er ef stor betydning og så er flere og flere firmaer gået ind i sporten og har etbleret “firmastalde” som en slags personalegode. Det har betydet, at antallet af heste i træning er steget markant.


Da der nu også løbes hele året rundt, betød det, at man gennem forhandling med Fritids- og Sportministeriet opnåede tilladelse til at anlægge et egentligt træningscenter i Dyrehaven, hvor der samtidig blev bygget 500 stalde, boliger, restauranter etc.


Alle de positive tiltag har naturligvis også ført en stor sponsorinteresse med sig. Gennem Sportens eget TV, der sender til hele Skandinavien, og udsendelser på lokale TV-stationer er seertallet af en sådan dimension dimension, at sponsorerne nærmest står i kø.


Nå, hvem vinder så Skandinavisk Derby? Personligt mener jeg, at Prinsesse Isabellas flotte fuks hingst Melbourne må have en meget stor chanche. Konkurrenterne kan i første række vise sig at være Godolphins to deltagere og mon dog, at amerikanske Seattle Kid tager den lange vej, hvis ikke der var en betydelig sejrschance?


Jeg kigger over mod den flotte vindercirkel med de store blomsterdekorationer.


Om bare fire timer vil Derbyvinderen træde ind her til publikums hyldest.


Se, det var et rigtigt eventyr - eller var det?


- Af Per Aa. Bustrup

 

Tophistorier

Berling vandt højdramatisk SOC

Berling vandt højdramatisk SOC

  Blot otte dage efter triumfen med Inaya i Dansk Breeders' Cup, var Jessica Long, Dina Danekilde og Benny Anderssons Chess Racing tilbage med en ny triumf på Klampenborg. Denne gang...

Raceweb-360x220-px-april2015 2

Per Bustrup

HK banner-annonce

Internationalt

harkila trappermaster 300x250 DK.jpg

Salgsannoncer

Skandinavien

Avl & Auktioner

york stud_slide_medium

Følg Galopsport.dk

 

follow facebookfollow twitter

Samarbejdspartnere

go go gadget 2014

Harkila logo galopsport

inco logo_web_26363

carl ras_logo_175px

BannerHotelFortunen
 olsens hestetransport 2015

kentaur 2012

goffs 2015

lanwards

raceweb-mini-logo

 

Copyright ® 2010 ScandinavianRaceweb.com
All Rights Reserved