Senest opdateret:
14. december 2002 kl. 02:25

Nyheder Artikler Resultater Referater Guide Sæsonplan Foreninger LinksDano-Mast starter med topchance!
- Ekspert-vurdering af Hong Kong Cup (Gr.1)- Af Dennis Madsen


Feltet til årets Hong Kong Cup er en forunderlig blanding af ren verdensklasse, og 'no-hopers' fra hjemmeholdet Hong Kong og naboen Macau. På forhånd ligner det et opgør mellem de seks gæster Grandera, Sarafan, Eishin Preston, Paolini, Indian Creek og Dano-Mast, med Grandera som den store favorit.

Gennem et lykkeligt udfald af onsdagens lodtrækning bevarede Dano-Mast sin chance i Hong Kong Cup. Selvom man måske kunne have ønsket en smule højere startspor, således at det var muligt at komme med større fart ind i første sving, er spor 3 absolut til at leve med.
Bulletinerne fra Hong Kong lyder på at Dano-Mast ikke kan blive bedre, end han er i øjeblikket. Både træner og jockey er yderst tilfredse, og positive meldinger af den karakter er ensbetydende med at Dano-Mast kan være forbedret fra Prix Dollar. Longchamp-formen rækker til at kæmpe om andenpladsen, en form han dog ikke kan være helt sikker på at vise under forholdene på Sha Tin, med de skarpere sving og et kort opløb. Forudsat at Dano-Mast klarer disse betingelser, ser det lovende ud.

Dano-Mast er aldrig i sit liv blevet bedt om at løbe så hurtigt som han gjorde på Longchamp, han viste en acceleration som han ikke har vist tidligere, og spørgsmålet er om man så bunden af ham den dag. Der er al grund til at tro, at vi endnu ikke har set det bedste af Dano-Mast, nu hvor han kommer hærdet ud af hårdere selskab end han tidligere har mødt.

1000 meter fra mål i Paris mistede han lidt moment, formentlig fordi det var første gang i så stærkt selskab på distancer under 2400 meter. Derfor har et løb over 1950 meter helt sikkert været med til at skærpe ham yderligere, således at han uden at være gået frem formmæsigt, alligevel vil være endnu mere effektiv denne gang på 2000 meter.


Grandera bedst

Favoritten Grandera holder alle undtagen Dano-Mast i form. Grandera besejrede overlegent Indian Creek i Prince of Wales Stakes, mens Paolini var slået med let med 2 længder i Singapore International Cup tidligere på året.

Paolini har senere løbet tæt op mod Sarafan da de begge var slået i Arlington Million af Beat Hollow. Paolini sad den dag med masser kræfter over mål, og spørgsmålet er om han ikke var sluttet foran Sarafan med et bedre løb.

Sarafan kommer med bedst mulige form til Hong Kong, nemlig en andenplads fra Japan Cup over 2400 meter, en præstation der blev vurderet til at være hans hidtil bedste. Det er dog meget muligt han slet ikke har forbedret sig, Sarafan fik nemlig et utroligt heldigt løb, idet han profiterede af at få et perfekt løb op langs rails gennem to sving.

Eishin Preston er den eneste hest i feltet der har besejret Grandera, det skete da de to mødtes i Queen Elizabeth II Cup på Sha Tin tilbage i april måned. Dem der har set det løb, er ikke det mindste i tvivl om at der bliver vendt totalt om på placeringerne denne gang. Grandera havde fået lagt blinkers (red. visor) på til den start, hvilket viste sig at være en uklog disposition af Godolphin-teamet. Grandera pullede stenhårdt det meste af vejen, alligevel leverede han en fantompræstation og blev femte, slået med blot to længder. Siden den start har Grandera vist sit virkelige jeg, og der er næppe tvivl om at Grandera er en bedre hest end Eishin Preston.

Hvor står Dano-Mast så henne i dette billede? Det er svært at finde formlinier mellem Grandera og Dano-Mast, og derfor er det nok klogest at lade være. Faktum er at Grandera er en klasse over konkurrenterne, og der er ingen grund til at Dano-Mast ikke kan slutte anden ligeså vel som en hvilken som helst anden hest i feltet. Det er under alle omstændigheder interessant, at en hest som Jim and Tonic fandtes i det slagne felt på Longchamp. I syv starter på Sha Tin er Jim and Tonic aldrig sluttet uden for pengene. Han vandt Hong Kong Cup i 1999, var tredje i 2000 og femte i fjor. Derfor er der bestemt grund til optimisme for teamet omkring Dano-Mast.

Det er måske lidt groft at nedgøre hjemmeholdets chancer alt for meget, idet de blandt andet stiller til start med Housemaster, der trods alt har været 4. i Epsom Derby. Men ret beset er Hong Kong hestenes form ikke til mere end sekundære placeringer.


Sådan ender det

Grandera har fået et perfekt spor, og undgår uheld fra spor 8. Derfor er det svært at se hvordan han skal stoppes, når han kommer med sit enorme ryk. Paolini kan få et perfekt løb indvendigt, hvilket kan blive nøglen til en andenplads. Spor 1 kan dog også blive årsagen til, at Paolini endnu en gang er uheldig og ender som sorteper.

Det er svært at se Eishin Preston, Sarafan og Dano-Mast ikke slutter i pengene, mens det ser lidt mere besværligt ud for Indian Creek fra sit udvendige spor 11. Han er ikke hurtig fra start, og behøver en del 'racing-luck' for at slutte helt fremme.