Senest opdateret:
11. maj 2006
kl. 12:28
Nyheder Artikler Resultater Referater Debatforum Køb & Salg Guide Sæsonplan Links Kontakt


Varme emner fra Dubais ørken- Af Camilla Alfthan


Ørkenen er nok ét af de sidste steder hvor man kunne drømme om at placere et fuldblodsstutteri, men i Dubai – hvor der for nylig åbnede en gigantisk indendørs skipiste – burde den slags ikke overraske.Darleys stud manager i Dubai - Geoff Leitch.
Foto Camilla Alfthan.

I Hattabjergene, der ligger to timers kørsel udenfor byen har Sheik Mohammed – som i forvejen har haft succes med at overvintre sine galopheste i Dubai - placeret sin hjemlige filial af Darleystutterierne. Emirates Stud Farm blev grundlagt i 1996 og var oprindeligt tiltænkt Sheik Hamdans araberheste, som primært bruges til distanceridning men i de seneste år er også fuldblodshestene flyttet ind.

”Da vi først kom hertil, anede vi ikke hvordan hestene ville reagere. Men det er gået forbavsende godt,” fortalte stutteriets daglige leder, Geoff Leitch, da han tog imod en delegation af journalister midt blandt endeløse rækker af folde med hvidmalede hegn og golde underlag.


Hoppe med føl på Darley Stud.
Foto Camilla Alfthan.

Staldene blev placeret ved bjergene på grund af den køligere luft, forklarede han, men da den sandede jord ikke er egnet til spisbart græs, fordres hestene i stedet med frisk hø fra USA og Australien.

”Det rette foder og pasning er altafgørende for at hestene skal trives. Alt handler om at de skal have det godt,” fortalte Leitch, som af samme grund kun sætter hestene ud i de køligste timer, og ellers holder dem inde i airconditionerede bokse. I alt 240 bokse findes på stedet foruden svømmebane samt eget hestehospital.


Avlshingsten Halling.
Foto Camilla Alfthan.

Halling
Stutteriets ene avlshingst er den 15-årige gruppe 1-vinder, Halling, som forrige år var den mest efterspurgte hingst i England. Sidste år bedækkede han 70 hopper hvilket har resulteret i 40 føl. De fleste tilhører Sheik Mohammed, og sendes tilbage til Kildarestutteriet efter at have folet mens cirka 25 er blevet i Dubai. Denne sæson forventes Halling desuden at bedække 15 hopper fra lande som Irland, England, Tyskland og Frankrig.

Og meget tyder på at stedet fungerer.

Flere af hestene har klaret sig godt på væddeløbsbanerne, blandt dem Balletto, som var den første Dubaiopdrættede hest som vandt et Gruppe 1-løb i USA, samt gruppe 2 og 3-vinderne Cairns og Splendid Era.

”Målet er at udvikle stutteriet og gøre Dubai til et center for avl,” fortalte Leich som måske får to hingste til næste år mens Halling drager tilbage til England.