Senest opdateret:
22. maj 2003 kl. 12:02

Nyheder Artikler Resultater Referater Guide Sæsonplan Foreninger LinksDe første klassikere afgøres...- Af Filip Zwicky


På søndag afvikles årets to første klassikere i Skandinavien - Dansk 2000 Guineas og Mowerinaløb. Begge løb rides over distancen 1600 meter, og mens der i Dansk 2000 Guineas er 250.000 i samlet præmiesum, skal der uddeles 200.000 i hoppernes opgør.

Dansk 2000 Guineas

Arlberg er storfavorit
Wido Neuroth har aldrig før vundet Dansk 2000 Guineas, men i år er hans chancer større end nogensinde i form af tyskfødte Arlberg, der i sit livs fem første starter aldrig har mødt en hest der har kunne følge med ham. Sidste år blev det til overlegne sejre i både The Heatherwold Cup og Norsk Kriterium på Øvrevoll, inden han afsluttede sæsonen med endnu en uovertruffen sejr i Vinterfavoriternas Pris på Täby foran Donn Eagle og Lights Out.


Arlberg/Fredrik Johansson bliver måske Guineas-dagens største favorit i totalisatoren.
Foto Øvrevoll Galopp.

Arlberg har overvintret på Wido Neuroths træningscenter i franske Chantilly og får nu sin sæsondebut i Dansk 2000 Guineas. Selv om Arlberg mangler et løb i kroppen og har bagdel af ikke at kende Klampenborgs bakker, bør hans store klasse bære ham frem til sejr under den faste makker Fredrik Johansson, der sidste år udtalte at han aldrig har siddet på en mere lovende hest.

Svenske udfordrere
Umiddelbart ser det ud til at de største udfordrere til norske Arlberg kommer fra Sverige. Fredrik Reuterskiöld-trænede Donn Eagle og Lennart Reuterskiöld Jr.'s Mapoloni har begge vist høj klasse tidligere og har dertil fordel af at kende banen. Donn Eagle sluttede i fjor anden bag Arlberg i Vinterfavoriternas Pris, og derudover sejrede han i Svealandlöpning i Stockholm. Donn Eagle stillede op som favorit i 2000 Guineas Trial for to uger siden, men her lykkedes det ham aldrig at koble grebet på staldkammeraten Snap Dragon og Lisa Gautiers Jolly Boy. Sidstnævnte bliver ligeledes en spændende udfordrer denne gang.


Opløbet i 2000 Guineas Trial - Snap Dragon vinder i midten foran udvendige Jolly Boy, og bagved liggende Donn Eagle.
Indvendigt slutter Zacatecas af til fjerdepladsen, mens Spacer bliver femte. Alle på nær vindende Snap Dragon mødes igen i Dansk 2000 Guineas.
Foto Burt Seeger.

Mapoloni bliver bedre og bedre som tiden går, og efter en kneben andenplads bag Metroline på Klampenborg i fjor gik Mapoloni til Stockholm og sejrede overlegent med mere end otte længder. Sæsondebuten gik også efter planen, da Mapoloni sejrede sikkert foran Day Tripper på Jägersro, og med dette løb i kroppen har Mapoloni sikkert fået den fornødne fart til at være trio-aktuel.

Killaden kan overraske
Wido Neuroth kommer til Klampenborg med intentioner om at lave en 'double' i Dansk 2000 Guineas, og når Arlbergs 'backup' hedder Killaden er det nok ikke usandsynligt at dette sker. Killaden fik en uheldig debut i Paris i første halvdel af april, men han gjorde det vældig fint ved sin sejr på Klampenborg den 3. maj foran The Ugly Duckling. Wido Neuroths førstejockey Fredrik Johansson har ikke overraskende valgt at ride Arlberg, men med Kim Andersen i sadlen på Killaden er chancerne for sidstnævnte bestemt ikke blevet ringere.


Mowerinaløb

Tager Amalia revanche?
Hele vinteren igennem har den store favorit til hoppernes første klassiker heddet Amalia, men hoppens skuffende sæsondebut med femtepladsen i The Dubliner 1000 Guineas Trial har tæret noget på favoritværdigheden. Der er dog ingen tvivl om, at hvis Amalia finder tilbage til samme form som i fjor gjorde hende til Skandinaviens bedste 2-årige hoppe, så får ingen af konkurrenterne det let på søndag.


Amalia/Kim Andersen vinder Dansk Kriterium i fjor. Er hoppen tilbage i form?
Foto Burt Seeger.

Blandt udfordrerne finder vi i første række Bent Olsens Danish Shopping og Helle Christensens Danish Danz, der sluttede som henholdsvis første og anden i 1000 Guineas Trial. Mens Danish Danz via sin sejr i Vinterfavoritternes Ærespræmie i fjor hele tiden har været blandt favoritterne til Mowerinaløb, var det først for 14 dage siden Danish Shopping for alvor kom ind i varmen efter en forrygende afslutning fra sidstepladsen.


Danish Danz/Luis Villarroel vinder Vinterfavoritternes Ærespræmie foran Phoenix Fabulous og More Seeland.
Foto Burt Seeger.

Danish Shoppings chancer forøges dertil af at hun har den franske superstjerne Christophe Soumillon i bøjlerne. Christophe Soumillon er til daglig førstejockey for André Fabre og HH Aga Khan i Frankrig og rider den ene storløbsvinder efter den anden på højeste internationale plan.


Danish Shopping/Fredrik Johansson overrasker i The Dubliner 1000 Guineas Trial.
Foto Burt Seeger.

Blandt de øvrige deltagere som vi har set imponere i år findes Karl Peter Andersen-trænede Halfsong, der i sin sæsondebut pulveriserede feltet efter føring fra start til mål på Jägersro. I samme løb var Wido Neuroths New Business favorit, men hoppen missede starten og kunne trods en glimrende afslutning ikke stille noget op over for Halfsong. Begge heste har forbedret sig siden denne start og må stå med gode outsiderchancer.

Bent Olsens anden deltager Royal Eleven er ligesom Halfsong vinder af sin første og eneste start i år. Royal Eleven slog ved den lejlighed Polaris og Easterline i et maidenløb, der siden fik bekræftet formen via Easterlines lette sejr i starten efter. Den engelske jockey Neil Pollard har endnu engang taget turen fra Newmarket til København for at ride Royal Eleven, og parret hører til et af feltets absolutte long-shots.


Royal Eleven/Neil Pollard aflægger let sin maidentitel foran Polaris.
Foto Burt Seeger.

Dansk 2000 Guineas afvikles som dagens 4. løb klokken ca. 14.21, mens Mowerinaløb rides som dagens 6. løb omkring klokken 15.17.